Penne z krewetkami

Najmilsi, oto moja druga propozycja do konkursu Fusion w kolorach #omnomnom. Tym razem makaron penne z krewetkami w wersji fusion – krewetki, feta, mango i sos z mleczka kokosowego.
Ciekawa jestem Waszej opinii?
penne z krewetkami

Penne z krewetkami

Przyrządzenie:
Makaron ugtuj prawie al dente, w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj czosnek, po chwili pomidory suszone.
Po około 3 minutach dodaj krewetki i smaż kolejne 3 minuty, mieszając.
Dodaj mango, ser feta, zioła prowansalskie, świeże zioła i dolej mleczko kokosowe. Zamieszaj dokladnie i dopraw solą i pieprzem.
Gdy krewetki będą gotowe, do sosu dodaj odcedzony makaron oraz 1 łyżkę wody z gotowania makaronu. Zamieszaj dokładnie i podawaj penne w wersji fusion.
Smacznego
penne z krewetkami
penne z krewetkami
penne z krewetkami
Fusion  w kolorach #omnomnom
  • makaron penne
  • 1 mango obrane, pozbawione pestki i pokrojone na kwadraty
  • ser feta twardy, pokrojony w kostkę
  • 12 pomidorów suszonych z żurawiną w oleju (jeśli takich nie znajdziecie, dodajcie kilka owoców żurawiny uprzednio namoczonych we wrzątku i odsączonych), pokrojonych w paseczki
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 25 dag krewetek tygrysich umytych, oczyszczonych i pozbawionych ogonków
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry