Tak jak Wam obiecałam w poprzednim poście, w tym przedstawiam Wam danie, które przygotowałam w garnku Neoflam. Będzie to makaron penne z wołowiną w sosie pomidorowym. Nie taki jednak standardowy makaron, bo dodałam do sosu cynamon. Przed wstawieniem do piekarnika danie posypałam uprażonymi migdałami, bułką tartą i startym parmezanem. Wyszło obłędnie pyszne. A garnek sprawdził się na medal.
Penne z wołowiną w sosie pomidorowym
Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie.
W garnku rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli włóż mięso. Posól i posyp świeżo startym pieprzem. Usmaż mięso z cebulą często mieszając. Dodaj pomidory, cukier i cynamon. Zamieszaj i duś pod przykryciem około godziny.
Po tym czasie zamieszaj makaron z sosem bardzo dokładnie i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia do zapiekania (ja nie musiałam, bo garnek, którego używałam jest przystosowany do pieczenia w piekarniku). Posyp makaron migdałami, bułką tartą i parmezanem.
Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż ser się stopi i wierzch się zarumieni.
Smacznego