Filety z dorsza finger food to mój pomysł na kolejny przepis z rybą w roli głównej. Finger food to małe przekąski, które można jeść rękami. To idealny pomysł na przyjęcia „stojące”, kiedy niezbyt wygodnie je się widelcem i nożem. Takie zakąski jemy dosłownie palcami bądź nabijamy na wykałaczki.
Poniższą potrawę przygotujecie szybciutko i bardzo prosto. Jestem przekonana, że Wasi goście będą pozytywnie zaskoczeni smakiem tak przyrządzonej ryby. Fileciki z dorsza smażone w sosie musztardowym z ziołami możecie podać gorące, ale równie pysznie będą smakowały na zimno. Jeśli chcecie możecie przygotować do nich dip ziołowy, pomidorowy, czosnkowy bądź np. serowy.
Takie małe fileciki to także świetny pomysł na przygotowanie ryby dla dzieci. Moje dzieci często chętniej jedzą cokolwiek, gdy kroje im na mniejsze części, bądź robię z kanapek tzw. wagoniki. Małe rybki bez ości będą strzałem w dziesiątkę.
Filety z dorsza finger food
Przyrządzenie:
Filety z dorsza pokrój na mniejsze około 4 – 6 cm prostokątne kawałki.
Posiekaj fileciki anchois.
Zmiksuj posiekane fileciki anchois z musztardą, natką pietruszki, oregano, żółtkami i szczyptą soli i pieprzu. Dolej sok z cytryny i stopniowo dolewaj oliwę z oliwek. Powinien wyjść sos o konsystnecji podobnej do majonezu.
Filety z dorsza przełóż do głębokiego naczynia, rozłóż je na płasko. Polej nimi sos musztardowy i wstaw na jedną godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki pozostaw rybę na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie rozgrzej masło klarowane na patelni. Kawałki dorsza obtocz w mące i smaż z dwóch stron po około 3 minuty. Po usmażeniu przekładaj rybki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Fileciki podaj posypane posiekaną natką pietruszki i odrobiną soli. Obok połóż cząstki cytryny do ewentualnego skropienia ryby sokiem.