Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne i dobre mięso. Wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Nie można poddawać jej zbyt długiej obróbce termicznej, bo staje się twarda. W tym przepisie pokażę Wam jak w bardzo prosty i niewymagający czasu sposób przyrządzić z niej pyszne i eleganckie danie. Przedstawiam Wam pomysł na polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonymi pomidorami i kaparami. Idealny potrawa na proszony obiad dla rodziny bądź przyjaciół. Z całą pewnością podbije serca wszystkich gości!
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonymi pomidorami i kaparami
Przyrządzenie:
Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon, umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój na pół i oprósz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Pomidory suszone odsącz z oleju i pokrój w paseczki. Kapary odcedź. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaż dwa kawałki polędwiczki na dużym ogniu ze wszystkich stron, aż się zarumienią. Zdejmij z patelni i przełóż na deskę.
Na patelni po smażeniu mięsa dodaj 1 łyżkę masła klarowanego. Wrzuć szalotki i smaż mieszając, aż się zeszklą. Dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę mieszając. Dodaj pomidory suszone i po 30 sekundach kapary. Wlej śmietankę. Dodaj 4 gałązki świeżego tymianku, dopraw sos solą i pieprzem.
Obsmażone kawałki polędwiczki wieprzowej pokrój w równej grubości plastry – około 2 cm. Przełóż do sosu i duś mieszając, aż przestaną być w środku różowe i surowe.
Polędwiczki wieprzowe w sosie z kaparami i suszonymi pomidorami podawaj od razu, gorące. Świetnie smakują z puree ziemniaczanym, młodymi ziemniakami z wody, ryżem bądź kaszą oraz lekką sałatą.
Smacznego
* patelnię, którą widzicie na zdjęciach kupicie w sklepie Piękno w domu