Jeśli jesteście ze mną tutaj choć trochę to z pewnością wiecie, że moją największą miłością jedzeniową są owoce morza! Nie od dzisiaj wiadomo, że gdybym miała dostęp codziennie do świeżych ryb i owoców morza to mogłabym nie jeść nic innego. Świeżość i prostota w tym wypadku są najważniejsze. Uwielbiam kalmary w panierce z sosem aioli – zawsze kojarzą mi się ze śródziemnomorskimi wakacjami. Wiadomo jednak, że panierka z bułki tartej nie należy do najzdrowszej i fit. Dlatego bardzo się ucieszyłam na współpracę z marką Mamut, która ma w swojej ofercie paniery roślinne. Wypróbowałam je wszystkie z największą przyjemnością. Do przepisu, na który bardzo serdecznie Was zapraszam wykorzystałam dwie – wielozbożową (skład: mąka pszenna orkiszowa, mąka jaglana, mąka z amarantusa, mąka z komosy ryżowej) i z ciecierzycy (mąka z ciecierzycy). Małże, ośmiorniczki, kalmary i krewetki smażone i podane z pysznym sosem z pomidorów i świeżą kolendrą to uczta wspaniała. Przygotujcie ze mną owoce morza w zdrowej panierce i bez wyrzutów objedzcie się tymi pysznościami tak jak ja i cała moja rodzina.
Owoce morza w zdrowej panierce
Przyrządzenie:
Świeże krewetki, ośmiorniczki i kalmary oczyść z układów pokarmowych, z krewetek usuń pancerze. Z kalmara wyjmij głowę z odnóżami i strunę grzbietową – coś przypominające plastikowy patyczek. Rękami zerwij skórę, bardzo łatwo powinna odejść. Umyj zimną wodą i odstaw na durszlaku do wysuszenia. Zamrożone mięso małży połóż na durszlaku i schowaj do lodówki najlepiej na noc przed dniem gotowania. W ten sposób najlepiej je rozmrażać, aby zachowały dobrą konsystencję i smak.
Przygotuj sos. W garnuszku rozgrzej masło klarowane. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż mieszając przez około minutę. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki cherry oraz wlej sok z cytryny. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem i duś pomidory przez około 20 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zmiksuj sos blenderem i dodaj posiekaną kolendrę. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Owoce morza wysusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą i pieprzem. Obtocz w rozmąconym jajku. Mięso małży obtocz w panierze wielozbożowym, a resztę owoców morza w panierze z ciecierzycy.
W głębokim garnku lub we frytownicy rozgrzej olej rzepakowy. Owoce morza smaż partiami w głębokim oleju, aż nabiorą złocistej barwy. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Owoce morza w zdrowej panierce podawaj od razu z sosem pomidorowym i cząstkami cytryny, aby skropić je lekko sokiem.
Smacznego
*wpis powstał we współpracy z Mamut Polska