Zupa z pieczonej papryki to bardzo pożywna i zdrowa propozycja na obiad. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Oprócz czerwonej pieczonej papryki drugim głównym składnikiem jest czerwona soczewica. Razem z pomidorami i sokiem z limonki tworzą pyszną i bogatą w smaku zupę. Całość idealnie smakuje z kaszą jęczmienną, chipsami z jarmużu, prażonymi pestkami słonecznika i kleksem z jogurtu naturalnego. Jeśli nie możesz jeść glutenu, kaszę zamień np. na jaglaną, a w przypadku uczulenia na laktozę zamień na jogurt bez laktozy. Zapraszam serdecznie!
Zupa z pieczonej papryki z czerwoną soczewicą, kaszą jęczmienną i chipsami z jarmużu
Przyrządzenie:
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
Papryki czerwone umyj zimną wodą i wytnij gniazda nasienne z pestkami. Pokrój na mniejsze części, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją grzania góra – dół i piecz, aż papryki będą mocno rumiane, a skórka będzie łatwo odchodziła. Obierz ostudzone papryki.
Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż liście jarmużu. Skrop je oliwą z oliwek i solą. Obok jarmużu połóż także nieobrane ząbki czosnku. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz jarmuż, aż będzie lekko rumiany i chrupiący. Czosnek wyjmij wcześniej, tak po około 8 minutach.
W garnku rozgrzej bulion. Dodaj ugotowaną soczewicę, upieczoną paprykę, obrane pomidory, wyciśnij upieczone ząbki czosnku ze skórek i wlej sok z limonki. Całość zagotuj, zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
Zupę z pieczonej papryki podawaj gorącą z ugotowaną kaszą jęczmienną, chipsami z jarmużu, pestkami słonecznika i jogurtem naturalnym.