Jako jedna z ambasadorek kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, zastanawiałam się jaki kolejny przepis zaprezentuję. Tym razem chciałam użyć kaszy kukurydzianej, bo nie jest tak popularna w Polsce jak inne kasze, a nie mniej wartościowa. Początkowo sądziłam, że przygotuję kluseczki kukurydziane, ale podobne potrawy już kiedyś robiłam i widziałam na innych blogach. Postanowiłam zatem zaeksperymentować i postawiłam na suflet z kaszy i dyni.
Do masy dodałam dużą ilość posiekanej natki pietruszki i kolendry, co wzmocniło smak i wartości odżywcze dania. Moja cała rodzina lubi włoskie smaki, dlatego do sufletów przygotowałam salsę z dojrzałych słodkich pomidorów, prażone orzeszki pinii, starty ser Parmezan i bazylię. Te smaki cudownie skomponowały się z kaszą kukurydzianą, słodką dynią i intensywnym smakiem świeżej kolendry i natki pietruszki.
Suflet możecie podać jako odrębne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryby.
Suflet z kaszy kukurydzianej i dyni z salsą z pomidorów, Parmezanem i orzeszkami pinii
Przyrządzenie:
Kaszę kukurydzianą ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.
Do malaksera przełóż ostygnięty miąższ z dyni oraz ostygniętą kaszę kukurydzianą. Dodaj jajko, mąkę kukurydzianą oraz pszenną, wlej mleko, dodaj zioła oraz przyprawy. Całość zmiel w malakserze na dość gładką, lekko lejącą się masę.
Kokilki do pieczenia wysmaruj masłem. Piekarnik nastaw na 180 stopni z funkcją termoobiegu. Powstałą kukurydziano – dyniową masę przełóż w równych porcjach do wysmarowanych masłem naczynek żaroodpornych. Wstaw je do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Masa powinna delikatnie urosnąć i lekko się zrumienić.
Orzeszki pinii upraż na suchej patelni i odstaw na bok.
Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj plasterki czosnku i smaż 30 sekund mieszając. Dodaj pomidory. Dopraw całość solą i pieprzem i wrzuć listki bazylii. Wymieszaj i wyłącz grzanie po 2 minutach. Salsa jest gotowa.
Gotowym sufletom daj odpocząć w lekko uchylonym piekarniku przez 5 minut. Delikatnie wyjmij suflety na talerze. Na górze połóż pomidory. Posyp uprażone orzeszki pinii, starty ser Parmezan oraz kilka listków bazylii.
Suflety podawaj od razu, ciepłe, ale równie dobrze smakują ostygnięte.
Smacznego
*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Moje wcześniejsze propozycje na potrawy z kaszą przygotowane w ramach kampanii:
Papryki faszerowane kaszą jęczmienną i wołowiną