Papryki faszerowane kaszą i wołowiną

Bardzo często przygotowuję w domu faszerowane pieczone papryki. Pomyślałam zatem, że idealnym daniem, który przyrządzę w ramach kampanii  „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, będą papryki faszerowane kaszą.

W tym przepisie wykorzystałam kaszę jęczmienną perłową. Jest bogatym źródłem błonnika i wspomaga odchudzanie. Wspiera także pracę naszego układu pokarmowego i obniża cholesterol. Zawiera witaminy E, K, PP, witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak cynk, wapń, mangan, miedź i krzem. Zawiera także kwas foliowy, niezbędny kobietom w ciąży.

Farsz składa się z kaszy jęczmiennej, mielonego mięsa wołowego, sera feta oraz migdałów. Migdały nadają fajnej konsystencji chrupiąc delikatnie w trakcie jedzenia oraz są bardzo zdrowe. Czy wiecie na przykład, że garść migdałów zapewnia 30% zalecanego dziennego spożycia witaminy E?

Cieszę się, bo ta wersja pieczonych faszerowanych papryk przypadła do gustu całej mojej rodzinie i mogłam w pyszny sposób „przemycić” moim dzieciom tyle zdrowych i wartościowych składników.

papryki faszerowane kaszą
Papryki faszerowane kaszą jęczmienną i wołowiną

Papryki faszerowane kaszą jęczmienną i wołowiną

Przyrządzenie:

Kaszę jęczmienną opłucz zimną wodą i ugotuj w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przełóż do większej miski.

Czosnek i cebulę obierz i posiekaj. Mięso wołowe zmiel w maszynce do mięsa. Pomidora sparz, obierz, wytnij twarde gniazdo nasienne, resztę pokrój w kostkę.

Migdały ze skórką zalej wrzątkiem i po 10 minutach obierz – skórka bardzo łatwo będzie schodzić. Obrane migdały posiekaj, nie za drobno.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i po 30 sekundach mieszania zmielone mięso wołowe. Dopraw całość solą i pieprzem. Smaż mieszając. Gdy mięso się usmaży dodaj na patelnię pokrojonego w kostkę pomidora. Smaż razem jeszcze 5 minut. Całą zawartość patelni przełóż do miski z kaszą i dokładnie wymieszaj.

Do miski dodaj także posiekane migdały oraz pokruszony rękami ser feta. Dodaj zioła prowansalskie i całość wymieszaj dokładnie łyżką. Miękki ser feta powinien idealnie rozprowadzić się w farszu. Spróbuj i ewentualnie dopraw pieprzem i solą.

Papryki umyj zimną wodą. Odetnij „czapeczki”, a ze środka wydrąż i wyrzuć pestki. Faszeruj papryki powstałym farszem. Układaj papryki w naczyniu żaroodpornym i wszystkie przykryj „czapeczkami”. Skrop olejem z orzechów włoskich lub oliwą z oliwek.

Papryki faszerowane wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z funkcją grzania góra – dół. Piecz przez 20 – 25 minut, aż papryki będą rumiane.

Podawaj gorące. Bardzo dobrze smakują z jogurtem naturalnym.

Smacznego

papryki faszerowane kaszą
Papryki faszerowane kaszą jęczmienną i mięsem wołowym
papryki faszerowane kaszą
Faszerowane papryki kaszą jęczmienną i mięsem wołowym
papryki faszerowane kaszą
Papryki faszerowane mięsem wołowym i kaszą jęczmienną
papryki faszerowane kaszą
Papryki faszerowane mięsem wołowym i kaszą jęczmienną

*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Moje wcześniejsze propozycje na potrawy z kaszą przygotowane w ramach kampanii:

http://kinsoft.nazwa.pl/czosnekwpomidorach/roladki-schabowe-faszerowane-kasza/

Lubię kaszę
  • 6 średniej wielkości czerwonych papryk
  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g dobrej jakości wołowiny (ja miałam rostbef)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 g migdałów
  • zioła prowansalskie do doprawienia
  • 250 g miękkiego sera feta
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej z orzechów włoskich lub oliwa z oliwek do skropienia