Wigilijny stół to przede wszystkim ryby. Oczywiście musi być karp i śledzie. Na naszym stole jest także halibut i polędwiczki z dorsza, pierogi z łososiem i najnowsze odkrycie – łosoś w cieście francuskim. Piekłam go razem z kapustą kiszoną. To nie mogło się nie udać. Od dawna wiadomo, że ryba i kapusta kiszona to bardzo dobry duet. Delikatne i kruche ciasto francuskie, pyszny łosoś, kapusta kiszona i orzechy włoskie – taka jest moja kolejna propozycja na świąteczny stół.
Bardzo istotnym atutem tej potrawy jest niezwykła łatwość jej wykonania. Kapustę kiszoną przygotuj wcześniej, a danie możesz przyrządzić już jak będą goście – w piekarniku piecze się około 15 minut. Myślę, że zaskoczysz swoich najbliższych. Danie jest wykwintne, a zarazem nie wymaga od Ciebie dużo pracy. Smacznego i Wesołych Świąt!
Łosoś w cieście francuskim z kapustą kiszoną
Przyrządzenie:
Kapustę kiszoną zblanszuj we wrzątku, odcedź i odciśnij wodę. Zmiel kapustę w maszynce do mięsa.
Cebulę szalotkę obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj zmieloną kapustę. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku i smaż na średnim ogniu około 5 minut.
Ciasto francuskie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polędwicę z łososia umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i pieprzem z każdej strony. Połóż rybę na środku ciasta francuskiego. Na niej równomiernie rozłóż kapustę z cebulką. Zawiń łososia ciastem francuskim. Posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
Piekarnik nastaw na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół. Wstaw łososia w cieście do piekarnika i piecz przez 15 minut.
Łososia pokrój na porcje po trzech minutach odpoczynku ryby.
Podawaj gorącego.