Pierogi z łososiem i soczewicą

13 Paź 2015

Dzisiaj prezentuję Wam danie wyjątkowe. Przepyszne pierogi z łososiem, zieloną soczewicą i serkiem ricotta. Jak zastanawiałam się nad tym przepisem, nie przypuszczałam, że będzie taki dobry. Jestem niesamowicie zadowolona z efektu. Wyszły obłędnie. Całej mojej rodzinie zasmakowały, a co cieszy mnie najbardziej – wszystkie Czosnki się zajadały. Pierogi są zdrowe i pyszne. Czego trzeba więcej? Pomyślałam, że to idealna potrawa na Święta Bożego Narodzenia. W tym roku na pewno je przygotuję. Jestem przekonana, że cała moja rodzina będzie zadowolona. Spróbujcie koniecznie i Wy!

pierogi z łososiem

Pierogi z łososiem i soczewicą

Pierogi z łososiem i soczewicą

Przyrządzenie:

Soczewicę zalej ciepłą wodą i odstaw na 1 godzinę. Po tym czasie ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odcedź.

Mąkę przesiej do miski i dodaj pół łyżeczki soli. Masło rozpuść w gorącej wodzie. Połącz wodę z mąką i ugnieć ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Po 10 minutach odstaw przykryte wilgotną ściereczką ciasto na 30 minut.

Łososia umyj zimną wodą i osusz. Pokrój w kostkę.

W misce połącz soczewicę, łososia, serek ricotta i koncentrat pomidorowy. Dopraw farsz solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw na bok.

Ciasto ugniataj jeszcze przez 5 minut, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką. Rozwałkuj na grubość około 2 mm. Szklanką wycinaj kółka. Na środek każdego nakładaj porcję farszu. Sklejaj pierogi i układaj na desce podsypanej mąką.

pierogi z łososiem

Farsz – łosoś, serek ricotta i czerwona soczewica

pierogi z łososiem

Pierogi z soczewicą i łososiem

Pierogi z łososiem gotuj osolonym wrzątku po około 3 minuty. Łyżką cedzakową wyławiaj i układaj na talerzach.

pierogi z łososiem

Pierogi z soczewicą i łososiem

Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany koperek, dolej sok z cytryny i dopraw całość solą i pieprzem. Pierogi zanurzaj w sosie maślano – koperkowym z dwóch stron po około 1 minucie, na średnim ogniu. Podawaj gorące, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego

pierogi z łososiem

Pierogi z soczewicą i łososiem

pierogi z łososiem

Pierogi z łososiem i soczewicą

pierogi z łososiem

Pierogi z łososiem i soczewicą

 

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Pierogi z łososiem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]