Sezon na dynię w pełni, dlatego korzystajmy z darów jesieni i jedzmy jej jak najwięcej! Zapraszam na makaron z sosem dyniowym. Bardzo prosty przepis. Puree z pieczonej dyni łączymy z serkiem ricotta, groszkiem zielonym, natką pietruszki, przyprawami i na koniec sypiemy świeżo startym parmezanem. Bardzo pożywne, zdrowe danie na chłodniejsze dni.
Makaron z sosem dyniowym z zielonym groszkiem, natką pietruszki i parmezanem
Przyrządzenie:
Nastaw piekarnik na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół. Dynię pokrój na mniejsze części, odkrój pestki. Kawałki dyni połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz, aż miąższ będzie miękki – około 25 minut. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia.
Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła klarowanego. Czosnek obierz, pokrój w plasterki i dodaj na patelnię. Smaż około 1 minutę mieszając.
Ostygnięte kawałki dyni obierz ze skórki. Przełóż do malaksera bądź naczynia, w którym będziesz blendować sos. Dodaj czosnek z masłem z patelni oraz serek ricotta. Wlej sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładki sos.
Makaron tagliatelle ugotuj al dente w osolonym wrzątku.
Na dużej patelni rozgrzej drugą łyżeczkę masła klarowanego. Wrzuć groszek i chwilę smaż. Dodaj sos dyniowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj makaron tagliatelle prosto z wody. Wymieszaj, dodaj 3/4 posiekanej natki pietruszki i ewentualnie dopraw do smaku.
Makaron nałóż na talerze. Posyp świeżo startym parmezanem, pozostałą natką pietruszki oraz zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego
*Patelnia, którą możecie zauważyć na kilku zdjęciach to Valdinox