Tradycyjny makaron Carbonara przyrządzałam kiedyś bardzo często, bo bardzo z moim mężem go lubimy. Nie ukrywam też, że w związku z tym byłam „parę” kilo cięższa. Nie da się ukryć, że nie jest to danie fit. W związku z tym do potrawy, którą proponuję Wam w tym wpisie użyłam śmietany 12%, a nie 30% i totalnie pozbyłam się tłuszczu z kiełbasy – w podstawowej wersji jest boczek i razem z nim tłuszczyk. „Wychudzona” Carbonara z chorizo z dodatkiem świeżego oregano i orzeszków pinii to świetna alternatywa powszechnej Carbonary.
Ps. Sprawdźcie jakie chorizo kupujecie – są wersje lżejsze i bardzo ostre. Wybierzcie takie jakie lubicie najbardziej, bo np. ostre chorizo bywa bardzo ostre, dla niektórych nie do zjedzenia.
Makaron carbonara z chorizo, oregano i orzeszkami pinii
Przyrządzenie:
Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.
Kiełbasę chorizo pokrój na mniejsze kawałki.
Czosnek posiekaj.
Ser Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
W misce trzepaczką lub widelcem wymieszaj Parmezan ze śmietaną, jajkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Rozgrzej patelnię. Dodaj kawałki kiełbasy chorizo i smaż, aż będzie rumiana. Zdejmij kiełbasę na ręcznik papierowy, a powstały tłuszcz wylej.
Makaron penne ugotuj w osolonym wrzątku prawie al dente.
W czasie gotowania makaronu ponownie rozgrzej patelnię po chorizo i wrzuć czosnek. Po 30 sekundach dodaj kiełbasę i smaż razem chwilę. Prosto z garnka z wodą przełóż makaron penne na patelnię i wymieszaj z chorizo i czosnkiem.
Zdejmij patelnię z ognia i wlej wymieszany Parmezan ze śmietaną i innymi dodatkami. Dokładnie wymieszaj z kiełbasą. Sos powinien stać się gładki i delikatny. Nie może się ściąć, dlatego już nie podgrzewaj.
Na koniec dodaj posiekane listki oregano.
Na talerzu połóż porcję penne Carbonara. Posyp listkami oregano i uprażonymi orzeszkami pinii.