Ostatniego dnia sierpnia Akademia Smaku Sokołów zorganizowała warsztaty dla mam i dzieci. Prowadziła je Daria Ładocha oraz szef kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko.
Spędziliśmy wspaniały dzień w pięknym miejscu. Z Darią Ładochą porozmawiałyśmy o odżywaniu dzieci, z innymi mamami podzieliłyśmy się swoimi doświadczeniami w tym zakresie. Organizatorzy zapewnili dzieciom wiele rozrywek, bo oprócz gotowania oczywiście mogły się pobawić i rysować. Jak im się podobało zobaczcie w poniższym filmie. Jest piękny.
https://www.youtube.com/watch?v=2EdsKMlnc8E
Akademia Smaku Sokołów dla dzieci
Przepisy ze spotkania
PASTA Z BIAŁEJ FASOLI Z ORZECHAMI DO PASZTETU
Pasztet Sokołów Naturrino
Składniki (miseczka pasty):
2 szklanki ugotowanej, białej fasoli – może być z puszki
50 g orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
1 łyżka pasty tahini
15 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
pęczek zielonej pietruszki
szczypta wędzonej papryki w przyprawie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Dodaj kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Udekoruj kroplą oliwy, kilkoma orzechami oraz listkami pietruszki.
PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW DO PASZTETU
Pasztet Sokołów Naturrino
Składniki (miseczka pasty):
200 g pomidorów w oliwie
100 g orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
cały pęczek liści mięty
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj oleju z pomidorów suszonych.
Zupa krem z papryki ze śliwkami i wołowiną (porcja na 6 miseczek)
Składniki:
6 dużych kolorowych papryk
1 czerwona cebula
1/2 łyżeczki cynamonu
15 dużych śliwek
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
500 g mielonej wołowiny Sokołów
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w przyprawie
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie
1/2 łyżeczki soli
3 litry wywaru
Przygotowanie:
Papryki pokrój oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę. Zagotuj bulion i dodaj papryki wraz z cebulą i gotuj pod przykryciem około 12 minut. Śliwki przekrój na pół i usuń pestkę. W rondelku rozgrzej olej kokosowy i rozpuść cukier trzcinowy z dodatkiem cynamonu. Dodaj śliwki i duś około 15 minut ciągle mieszając. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj mięso wołowe i paprykę słodką oraz wędzoną w przyprawie oraz sól i pieprz. Podsmażaj aż mięso będzie chrupiące. Gdy papryki ugotują się w bulionie zmiksuj je na gładki krem. Dodaj soli oraz pieprzu. Nalej zupę do miski i udekoruj śliwkami oraz mięsem.
SAŁATKA Z CHIPSAMI MIĘSNYMI, AWOKADO I GRANATEM
Składniki (duża micha):
1 opakowanie chipsów wieprzowych Sokołów
2 x ogórek zielony
2 x awokado
1 granat
opakowanie rukoli
1/2 sałaty lodowej
3 x upieczony burak pokrojony na mniejsze kawałki (dowolnie)
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cynamonu
szczypta cukru trzcinowego
sok z połowy cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
garść kolendry
kilka kropel oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Do miski wrzuć pokrojonego w kostkę lub plasterki ogórka, awokado w łódeczki, dodaj pestki granatu oraz buraki, sałatę i rukolę. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt naturalny z cukrem i cytryną oraz dodaj posiekaną kolendrę. Sałatkę polej przygotowanym dressingiem. Na koniec dodaj chipsy mięsne.
Polędwica wołowa z warzywami i orzechami nerkowca
Składniki na 4 porcje:
400 g polędwicy wołowej Sokołów cienko pokrojonej na plasterki
3 pomidory pokrojone w łódeczki
1/2 szklanki orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni
1 duża czerwona cebula drobno pokrojona
1 żółta papryka pokrojona w słupki
pół pęczka szczypiorku pokrojonego na 1,5-centymetrowe kawałki
2 ząbki czosnku drobno posiekane
szczypta soli
3 łyżki sosu sojowego
garść kolendry do przybrania
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka oleju do smażenia
Do podania ryż jaśminowy dla każdej osoby
Przygotowanie:
Podgrzej olej w woku i podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj mięso i chwilę podsmażaj, aż będzie gotowe. Dodaj paprykę, pomidory oraz szczypiorek. Chwilę podsmażaj. Dopraw sosem sojowym, solą, limonką i cukrem trzcinowym. Dokładnie wymieszaj. Dodaj orzechy nerkowca. Przełóż na talerz i udekoruj świeżą kolendrą.
Bardzo dziękujemy organizatorom za zaproszenie i mam nadzieję, że do szybkiego zobaczenia!
*Zdjęcia we wpisie są autorstwa organizatora spotkania