Pomidory faszerowane

W sezonie pomidorowym staram się jeść jak najwięcej pomidorów, bo są pyszne i słodkie. Kombinuję z przepisami. Lubię je jeść z serem białym, dobrą oliwą z oliwek, nasionami chia i listkami bazylii. Pyszne są po prostu z cebulką i oliwą z oliwek. Uwielbiam przygotowywać z nich sosy na maśle klarowanym, świetnie smakują z makaronem czy z pulpetami mięsnymi. W dzisiejszym wpisie zapraszam na pomidory faszerowane. Farsz przygotowałam z delikatnego zmielonego mięsa z królika, kaszy kus kus, sera feta i parmezanu. Do tego moja ulubiona świeża kolendra i natka pietruszki. Posypane na górze posiekane orzechy macadamia doskonale wieńczą to danie. Możecie oczywiście użyć innych orzechów – orzeszki pinii czy posiekane orzechy brazylijskie będą smakowały równie pysznie. Ta potrawa jest bardzo pożywna, niezwykle smaczna i co bardzo dla mnie ważne – zdrowa i dietetyczna. Pamiętajcie, że do pieczenia należy wybrać pomidory mięsiste, inne rozpadną się od wysokiej temperatury.

pomidory faszerowane
Pomidory faszerowane mięsem królika i kaszą kus kus

Pomidory faszerowane mięsem z królika i kaszą kus kus

Przyrządzenie:

Kaszę kus kus zalej osolonym wrzątkiem tak, aby ledwie ją zakrył. Przykryj i odstaw na około 15 minut, aby napęczniała.
Umyj pomidory. Odetnij z nich pokrywki i odetnij szypułki. Pomidory wydrąż i miąższ pokrój w małą kostkę i odstaw na bok.
Cebule szalotki pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Pietruszkę i kolendrę posiekaj. Wrzuć wszystko do miski. Dodaj pokruszoną fetę, kus kus, mielone mięso z królika, 1 łyżkę posiekanych pomidorów i parmezan. Dodaj słodką paprykę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj farsz dokładnie i napełnij nim pomidory. Na każdego pomidora posyp posiekane orzechy macadamia i połóż płatki masła.
Pomidory przełóż do płaskiej formy żaroodpornej. Resztę posiekanych pomidorów połóż naokoło faszerowanych pomidorów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 20 minut.

Smacznego

pomidory faszerowane
Pomidory faszerowane mięsem królika i kaszą kus kus
pomidory faszerowane
Pomidory faszerowane mięsem królika i kaszą kus kus
pomidory faszerowane
Pomidory faszerowane mięsem królika i kaszą kus kus
  • 80 g kaszy kus kus
  • 4 duże mięsiste pomidory
  • 2 cebule szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • 50 g twardego sera feta
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • 150 g mielonego mięsa z królika
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżki posiekanych orzechów macadamia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka masła