W sezonie pomidorowym staram się jeść jak najwięcej pomidorów, bo są pyszne i słodkie. Kombinuję z przepisami. Lubię je jeść z serem białym, dobrą oliwą z oliwek, nasionami chia i listkami bazylii. Pyszne są po prostu z cebulką i oliwą z oliwek. Uwielbiam przygotowywać z nich sosy na maśle klarowanym, świetnie smakują z makaronem czy z pulpetami mięsnymi. W dzisiejszym wpisie zapraszam na pomidory faszerowane. Farsz przygotowałam z delikatnego zmielonego mięsa z królika, kaszy kus kus, sera feta i parmezanu. Do tego moja ulubiona świeża kolendra i natka pietruszki. Posypane na górze posiekane orzechy macadamia doskonale wieńczą to danie. Możecie oczywiście użyć innych orzechów – orzeszki pinii czy posiekane orzechy brazylijskie będą smakowały równie pysznie. Ta potrawa jest bardzo pożywna, niezwykle smaczna i co bardzo dla mnie ważne – zdrowa i dietetyczna. Pamiętajcie, że do pieczenia należy wybrać pomidory mięsiste, inne rozpadną się od wysokiej temperatury.
Pomidory faszerowane mięsem z królika i kaszą kus kus
Przyrządzenie:
Kaszę kus kus zalej osolonym wrzątkiem tak, aby ledwie ją zakrył. Przykryj i odstaw na około 15 minut, aby napęczniała.
Umyj pomidory. Odetnij z nich pokrywki i odetnij szypułki. Pomidory wydrąż i miąższ pokrój w małą kostkę i odstaw na bok.
Cebule szalotki pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Pietruszkę i kolendrę posiekaj. Wrzuć wszystko do miski. Dodaj pokruszoną fetę, kus kus, mielone mięso z królika, 1 łyżkę posiekanych pomidorów i parmezan. Dodaj słodką paprykę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj farsz dokładnie i napełnij nim pomidory. Na każdego pomidora posyp posiekane orzechy macadamia i połóż płatki masła.
Pomidory przełóż do płaskiej formy żaroodpornej. Resztę posiekanych pomidorów połóż naokoło faszerowanych pomidorów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 20 minut.