Pieczarki faszerowane i pieczone

Bardzo lubię pieczarki, a zauważyłam, że niewiele moich przepisów na blogu zawiera ten składnik. W tym wpisie będzie w związku z tym pełnił rolę główną. Przygotowałam pieczarki faszerowane kaszą bulgur, ciecierzycą, pomidorami, orzechami włoskimi i greckim serem feta. Farsz doprawiłam świeżą miętą, sokiem z cytryny i syropem z agawy. Najważniejszym jednak dodatkiem była harissa. Nadała pieczarkom świetną ostrość i wyrazistość. Harissa jest niezwykle ostra, dlatego jeśli nie przepadasz za takimi daniami to po prostu jej nie dodawaj. Choć dla mnie była tutaj tzw. perełką na torcie.

pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane kaszą bulgur, warzywami i wyraźnymi smakami

Pieczarki faszerowane i pieczone

Przyrządzenie:

Pieczarki obierz i wytnij ogonki.

Kaszę bulgur ugotuj w osolonym wrzątku na sypko.

Pomidora umyj, sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.

Nastaw piekarnik na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj cebulę szalotkę, po trzech minutach dodaj czosnek. Wsyp harissę i smaż mieszając około 30 sekund. Dodaj ugotowaną kaszę bulgur, pomidory i ciecierzycę. Wlej sok z cytryny i dodaj syrop z agawy. Całość dopraw niewielką ilością soli (ser feta jest słony) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W rękach porwij listki mięty i wrzuć do farszu. Dodaj także orzechy włoskie i całość dokładnie wymieszaj.

Pieczarki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Farsz nakładaj do pieczarek. Na górze pokrusz ser feta. Skrop pieczarki oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 20 minut.

Pieczarki podaj same, z sałatą albo jako dodatek do mięsa.

Smacznego

pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane kaszą bulgur, warzywami i wyraźnymi smakami
pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane kaszą bulgur, warzywami i wyraźnymi smakami
Pieczarki faszerowane kaszą bulgur, warzywami i wyraźnymi smakami
Pieczarki faszerowane kaszą bulgur, warzywami i wyraźnymi smakami
  • 10 dużych pieczarek
  • 50 g drobnej kaszy bulgur
  • 1 cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ciecierzycy ugotowanej bądź z puszki
  • 1 duży pomidor
  • 200 g twardego greckiego sera feta
  • około 25 listków świeżej mięty
  • 1 łyżeczka harissy w proszku
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 garści orzechów włoskich lekko posiekanych
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • oliwa z oliwek do skropienia