Makaron jest zawsze spoko i smakuje w każdej wersji. Tak jak Włosi lubię, gdy jest przygotowany z najprostszymi, ale wysokiej jakości składnikami. Dzisiejszy zapiekany makaron przyrządziłam z sosem ze świeżych, dojrzałych i pysznych pomidorów. Smażyłam je na maśle klarowanym z plasterkami czosnku. Do sosu dorzuciłam listki bazylii, aby był jeszcze smaczniejszy. Potem zapiekłam go z najlepszym serem mozzarella di bufala. Proste, ale jakże dobre danie.
Zapiekany makaron z pomidorami i serem mozzarella di bufala
Przyrządzenie:
Pomidory umyj i sparz wrzątkiem. Obierz ze skórek i wytnij szypułki z rdzeniem. Pokrój na mniejsze kawałki.
Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj plasterki czosnku i smaż przez 1 minutę. Dodaj pokrojone pomidory. Dopraw solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i duś pomidory przez około 15 minut. W międzyczasie mieszaj i rozgniataj pomidory szpatułką. Pod koniec dorzuć około 10 listków bazylii.
Makaron spaghetti ugotuj w osolonym wrzątku tak, aby był prawie al dente. Przełóż razem z odrobiną wody z gotowania do pomidorów na patelnię. Wymieszaj dokładnie wszystko razem i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Nastaw piekarnik na 220 stopni z funkcją grzania góra – dół.
Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Na górę połóż kawałki sera mozzarella do bufala.
Wstaw makaron do piekarnika i piecz, aż mozzarella się roztopi i zarumieni, około 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika do zapiekanki dodaj kilka listków świeżej bazylii.
Taka porcja powinna wystarczyć dla dwóch lub trzech osób. No chyba, że jesteś niesamowicie głodny, to zjesz ją całą sam 😉
Danie podawaj od razu, gorące.