Jestem uzależniona od bobu. To jest udowodnione. Mogę wydać wszystkie pieniądze, aby zjeść pierwszy bób w sezonie. Na szczęście bób jest teraz z nami na dobre przez najbliższe dni. Także za bób właśnie kocham lato! Uwielbiam go jeść samego, ugotowanego w osolonej wodzie z koperkiem, ale uwielbiam też wymyślać przeróżne dania z bobem. W tym wpisie przedstawiam propozycję na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia albo solidną kolację. Grzanki z bobem, chrupiącym bekonem, płynącym serem pleśniowym i pysznymi słodkimi pomidorami to będzie kolejna moja ulubiona pozycja na potrawy z bobem.
![Grzanki z bobem](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/grzanki-z-bobem-1.jpg)
Grzanki z bobem, bekonem, serem pleśniowym, pomidorami i listkami bazylii
Przyrządzenie:
Bób ugotuj w osolonym wrzątku i odcedź. Po wystudzeniu obierz.
Plastry boczku usmaż na suchej patelni z dwóch stron, po około 2 minuty. Odsącz na ręczniku papierowym.
Pomidory sparz i obierz. Usuń gniazda nasienne. Pokrój pomidory w kostkę.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Na każdą kromkę połóż plasterki sera pleśniowego, po 2 plastry boczku i połóż bób. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści i grzanki się zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika na każdą grzankę połóż pokrojone w kostkę pomidory i kilka listków bazylii. Skrop delikatnie dobrą oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj od razu.
Smacznego
![Grzanki z bobem](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/grzanki-z-bobem_2-1.jpg)
![Grzanki z bobem](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/grzanki-z-bobem_1-1.jpg)