Halibut smażony prosty przepis

Uważam, że ryby są tak specyficzne i dobre w smaku, że nie potrzebują zbytniego kombinowania i dodatków. Czasem pokuszę się o bardziej wymyślne danie z rybą i przeważnie dochodzę do wniosku, że z nimi jest tak, że im prościej tym smaczniej. Tak też jest w przepisie, na który zapraszam Was w tym poście. Halibut smażony na maśle klarowanym, podany z sosem z pomidorków cherry, kaparów, czosnku, czarnych oliwek, soku z pomarańczy i dużej ilości świeżej kolendry i natki pietruszki. Pyszności! Obok podałam szpinak smażony z czosnkiem. I mamy pyszne, lekkie danie. Do ryby możecie ugotować jakąś kaszę. Zapraszam.

halibut smażony
Halibut smażony

Halibut smażony podany z sosem z pomidorków cherry, kaparów i czarnych oliwek

Przyrządzenie:

Filety halibuta umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odłóż na bok.

Pomidorki cherry umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój na połówki.

Kapary i oliwki czarne odcedź z zalewy.

Czosnek obierz i posiekaj.

Szpinak umyj zimną wodą i osusz.

Kolendrę oraz natkę pietruszki posiekaj grubo.

Pomarańczę oraz cytrynę sparz i wyciśnij z nich soki.

Na pierwszej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego. Dodaj 1 posiekany ząbek czosnku. Smaż chwilę i dodaj pomidorki cherry, oliwki i kapary. Wlej sok z pomarańczy i sok z cytryny. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i małą ilością soli (kapary i oliwki są słone). Zmniejsz ogień na średni i gotuj.

W tym czasie rozgrzej dwie kolejne patelnie i rozgrzej na nich masło klarowane.

Na jednej patelni podsmaż krótko czosnek i dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż „zwiędnie” i odstaw na bok.

Na drugiej patelni usmaż rybę. Smaż z dwóch stron po około 2 – 3 minuty, aż będzie jędrna i z wierzchu lekko rumiana.

Halibuta podawaj od razu i polej sosem z pomidorków cherry. Obok połóż szpinak.

Smacznego
halibut smażony
Halibut smażony
halibut smażony
Halibut smażony
halibut smażony
Halibut smażony
halibut smażony
Halibut smażony
  • 2 filety halibuta bez skóry, po około 250 g każdy
  • około 15 pomidorków cherry
  • około 15 oliwek czarnych z pestką (są lepsze w smaku)
  • 100 g małych kaparów w zalewie
  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g szpinaku
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek świeżej kolendry
  • masło klarowane
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz