Ravioli z dynią i jagnięciną

Ravioli z dynią, które Wam prezentuję w tym wpisie to moja trzecia propozycja do konkursu z Poland at Expo Milano 2015Postanowiłam przygotować to co lubię bardzo robić i jeść czyli makaron. Wiem, że nadzienie do tych ravioli jest bardzo bogate w składniki. Może się wydawać, że jest ich za dużo. Powiem Wam jednak, że wszystkie są niezbędne do tego, aby powstały pyszne ravioli. Przygotujcie je w domu, a na pewno przyznacie mi rację. Link do tego przepisu jest także tutaj:

http://www.expo.gov.pl/ksiazka_kucharska/223_ravioli-z-jagniecina-dynia-i-kasza-jaglana-z-jablkiem.html

ravioli z dynią

Ravioli z dynią i jagnięciną

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto na makaron. Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj sól. Zamieszaj wszystko widelcem. Potem zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki.

Mięso jagnięce umyj pod zimną wodą. Osusz. Zmiel w maszynce do mięsa. Usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Dopraw solą i pieprzem.

Kaszę jaglaną z jabłkami ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Zajmie Ci to około 15 minut. Odstaw.

Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Odkrój pestki. Natnij dynię, skrop olejem rydzowym i posól. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 185 stopni i piecz 25 minut.

dynia

Po 15 minutach połóż na blasze także 2 ząbki czosnku w łupinach i piecz razem z dynią. Miąższ z dyni przełóż do naczynia do blendowania razem z czosnkiem bez łupiny. Zmiksuj blenderem.

Orzechy włoskie pokrusz na mniejsze kawałki i upraż na suchej patelni.

Ser biały zmiel trzy razy w maszynce do mięsa.

W misce wymieszaj mięso jagnięce z kaszą jaglaną z jabłkiem, puree z dyni, orzechami włoskimi i serem białym. Całość dopraw posiekaną szałwią, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj jak najcieniej. Ja używam do tego maszynki do makaronu. Układaj porcje farszu na płacie makaronu, przykryj go drugim płatem i wykrawaj pierożki ravioli.

ravioli z dynią

Ravioli gotuj w osolonym wrzątku i wyjmij 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Przygotuj sos. Obierz i pokrój cebulę w kostkę. Obierz i pokrój czosnek. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Po 3 minutach wlej cydr. Dopraw solą i gotuj przez 10 minut. Zdejmij z ognia. Przelej całość do naczynia do bledowania. Dodaj śmietanę i zmiksuj całość, tak aby pozostały maleńkie kawałeczki cebuli.

Wlej sos na patelnię. Dodaj ravioli i krótko podgrzewaj. Przełóż na talerz. Posyp listkami szałwii pokrojonymi w paseczki (chiffonade) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ravioli z dynią podawaj od razu.

Smacznego

ravioli z dynią

ravioli z dynią

na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ 550 + trochę do podsypania
  • 3 duże jajka
  • pół łyżeczki soli

na nadzienie:

  • 880 g dyni wraz ze skórą, bez pestek
  • olej rydzowy
  • 75 g ekologicznej kaszy jaglanej z jabłkiem (jeśli takiej nie znajdziesz to użyj samej kaszy jaglanej)
  • 250 g udźca jagnięcego bez kości
  • 125 g tłustego sera białego
  • 70 g orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 duża garść posiekanych listków szałwii + kilka do podania
  • 1 łyżka masła klarowanego

na sos:

  • 2 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 500 ml cydru Chyliczki
  • 250 ml śmietany 18%
  • sól morska do smaku