Pyszna zupa krem z chipsami chorizo i zielonym serkiem

Ta pyszna zupa krem powstała zupełnie nie zaplanowana. Nie wiedziałam co przygotować na obiad, nie miałam żadnego pomysłu. Przygotowałam ją ze składników, które miałam aktualnie w domu. Muszę jak najszybciej napisać przepis, bo obawiam się, że mogę niedługo zapomnieć o jakimś ważnym detalu tej zupy, co byłoby poważnym przestępstwem z mojej strony. Bo zupa jest mega. Poniżej podaję składniki na 4 porcje. Pomnóżcie od razu ilości razy kilka, bo inaczej będziecie żałować, gdy bardzo szybko się skończy – tak jak to było w moim przypadku.

pyszna zupa
Pyszna zupa krem z chipsami chorizo i zielonym serkiem

Pyszna zupa krem z chipsami chorizo i zielonym serkiem

Przyrządzenie:

Plasterki kiełbasy chorizo upiecz w piekarniku na chrupko.

Zmiksuj składniki na serek.

W garnku rozgrzej masło klarowane. Zeszklij szalotki i dodaj czosnek. Po chwili dodaj pastę curry i dokładnie wymieszaj.

Dodaj cieciorkę, obie fasole i pomidora. Zalej całość bulionem. Zamknij garnek pokrywką i gotuj zupę przez 5 minut.

Dolej do zupy mleczko kokosowe, gotuj razem 3 minuty i zmiksuj.

Zupę podawaj z chipsami chorizo, połamanym chrupiącym chlebkiem, zielonym serkiem, skrop oliwą z oliwek z cytryną, posyp listkami świeżej kolendry i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

pyszna zupa
Pyszna zupa krem z chipsami chorizo i zielonym serkiem
pyszna zupa
Pyszna zupa krem z chipsami chorizo i zielonym serkiem
pyszna zupa
Zupa krem z chipsami chorizo i zielonym serkiem
pyszna zupa
Zupa krem z chipsami chorizo i zielonym serkiem
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 posiekane cebule szalotki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 puszka cieciorki (400 g ) odsączonej z zalewy
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli (125 g) odsączonej z zalewy
  • 1 mała puszka białej fasoli cannellini (125 g) odsączonej z zalewy
  • 200 ml mleczka kokosowego

kremowy zielony serek:

  • 2 łyżki miękkiego serka koziego
  • 3 łyżki świeżych listków kolendry
  • 3 korniszony
  • 1 łyżka sparzonych kaparów
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 4 ząbki czosnku w oleju z chili, odsączone
  • 50 ml oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 duża łyżka obranych pistacji
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

do podania:

  • plasterki kiełbasy chorizo
  • chrupkie pieczywo
  • listki świeżej kolendry
  • oliwa z oliwek z cytryną
  • świeżo zmielony czarny pieprz