Smażone mule z dwoma sosami – Złoto Hiszpanii i trzecie tapas!

Smażone mule z dwoma sosami – Złoto Hiszpanii i trzecie tapas!

Dzisiejsza potrawa to moje trzecie „podejście” do hiszpańskiego tapas, w związku z moim udziałem w konkursie „ZŁOTO HISZPANII Kulinarna biżuteria”. Organizatorami tego wspaniałego konkursu są właściciele sklepów i tapas barów ZŁOTO HISZPANII w Warszawie.
Tapas, które prezentuję Wam w tym poście jest naprawdę przepyszne. Wysokiej jakości składniki na pewno gwarantują sukces potrawie, co bez wątpienia stało się i tym razem. Wykorzystałam przepyszną hiszpańską oliwę z oliwek extra virgin, ocet winny z Rieslinga, wspaniałą sól i świeżutkie mule – to wszystko oczywiście zakupione w sklepie ZŁOTO HISZPANII.
Bardzo serdecznie zapraszam na mule obtoczone w polencie i usmażone w głębokim tłuszczu, podane z sosem aioli i sosem chili.

smażone mule
Smażone mule z dwoma sosami – Złoto Hiszpanii i trzecie tapas!

Smażone mule z dwoma sosami – Złoto Hiszpanii i trzecie tapas!

Przyrządzenie:

Przygotuj sos chili. Wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny, natkę pietruszki, papryczkę chili i cukier. Zakryj folią spożywczą i odstaw.
Przygotuj sos aioli. Do miseczki włóż żółtko, wlej ocet winny, dodaj czosnek, sól i pieprz. Wszystko ucieraj trzepaczką. Cały czas ucierając, dolewaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek, potem olej kukurydziany. Sos powinien zgęstnieć. Ewentualnie dopraw do smaku.
Wyszoruj mule pod zimną wodą. Wyrzuć wszystkie muszle nadłamane i takie, które się nie zamykają szybko po uderzeniu ich nieostrą częścią noża.
Przełóż mule do dużego, głębokiego garnka i zalej je wodą. Doprowadź do wrzenia. Zamknij garnek pokrywką i gotuj mule około 3 – 4 minuty, potrząsając od czasu do czasu garnkiem. Wyrzuć muszle, które się nie otworzyły.
Wyjmij mule z muszli. Wysyp kaszę kukurydzianą do głębokiego talerza i obtocz nią dokładnie mule.
Rozgrzej olej rzepakowy we frytkownicy lub głębokim garnku. Smaż mule, aż nabiorą złoto – brązowej barwy. Przełóż na chwilę na ręcznik papierowy i podawaj jeszcze gorące, posypane płatkami soli La Sal Gallery. Jedz mule maczając je w przygotowanych sosach.
¡que aproveche!
smażone mule
smażone mule
smażone mule
smażone mule
smażone mule
  • 1 kg świeżych muli ze ZŁOTO HISZPANII
  • około 50 g polenty instant (kaszy kukurydzianej)
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • sól w płatkach La Sal Gallery
sos aioli:
  • 1 łyżka octu winnego z Rieslinga
  • 1 żółtko o pokojowej temperaturze
  • 2 duże posiekane ząbki czosnku
  • 5 łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek extra virgin CLOS FIGUERES
  • 5 łyżek oleju kukurydzianego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sos chili:
  • 4 łyżki hiszpańskiej oliwy zoliwek extra virgin CLOS FIGUERES
  • 2 łyżki octu winnego z Rieslienga
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 świeże czerwone papryczki chili, pozbawione nasion i posiekane
  • pół łyżeczki cukru