Krewetki z makaronem i chorizo

To przepyszny makaron, pełen moich ulubionych smaków. Ich kompozycja jest idealna, mogłabym się nim zajadać niemal w nieskończoność. Krewetki z makaronem, chorizo i boczniakami to istne niebo w gębie. Wszystko pływa w cudownym sosie z sera gorgonzola. Chyba nie muszę Was dłużej namawiać?

krewetki z makaronem

Krewetki z makaronem i chorizo

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente, w osolone wodzie.
Na oliwie ze słoiczka po boczniakach podsmaż krótko czosnek. Jeśli nie masz takich boczniaków, użyj oliwy z oliwek do smażenia. Dodaj rozmrożone, wypłukane, pozbawione ogonków i osuszone ręcznikiem papierowym krewetki. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem i smaż aż krewetki nabiorą różowej barwy. Zdejmij je na talerz.
Na patelni podsmaż chorizo aż zbrązowieje. Dodaj boczniaki i po chwili dolej mleczko kokosowe. Dodaj ser i mieszaj aż się rozpuści i powstanie sos.
Dodaj pomidory suszone, krewetki oraz listki bazylii. Zamieszaj dokładnie i chwilkę razem smaż.
Połącz sos z odcedzonym makaronem.
Podawaj makaron posypany świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego
krewetki z makaronem
krewetki z makaronem
  • opakowanie makaronu penne
  • 50 dag krewetek (nejlepiej surowych, ja użyłam mrożonych surowych)
  • 30 dag kiełbasy chorizo pokrojonej w paseczki
  • słoiczek (250 g) smażonych boczniaków w oleju i w oliwie z oliwek (jeśli nie macie takiego „cuda”, mogą być świeże podsmażone boczniaki), pokrojonych w paseczki
  • 15 pomidorów suszonych w oleju, pokrojonych w paseczki
  • 20 dag sera gorgonzola pokrojonego w kostkę
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • świeże listki bazyli dość grubo posiekane
  • 165 ml mleczka kokosowego
  • sól i pieprz