Truflowy makaron z polędwiczką wieprzową i borowikami

Uwielbiam makarony. Trufle jeszcze bardziej. Truflowy makaron z polędwiczką wieprzową i suszonymi borowikami to naprawdę pyszne połączenie. W moim przepisie użyłam również oliwy z oliwek z białą truflą i soli z truflami. Cudowne danie.

truflowy makaron

Truflowy makaron z polędwiczką wieprzową i borowikami

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj al dente.
Grzyby zalej wrzątkiem.
Polędwiczkę oczyść z błon, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w plastry, a następnie na mniejsze kawałki. Usmaż na mocno rozgrzanej oliwie, mieszając cały czas, na dużym ogniu. Posól solą z truflami, dodaj pieprz i listki z gałązki rozmarynu. Gdy mięso będzie gotowe – wyłóż na talerz.
Na patelnię po polędwiczce wlej oliwę i podgrzej. Dodaj cebulę i czosnek i smaż chwilę. Wlej wino i gotuj aż odparuje. Dodaj odcedzone i pokrojone w kostkę grzyby (nie wylewaj zalewy). Dopraw do smaku i smaż około 5 minut, cały czas mieszając.
Wlej wywar z grzybów i dodaj śmietanę. Zamieszaj i dodaj odcedzony makaron. Dolej łyżkę oliwy z oliwek z truflami i zamieszaj dokładnie.
Makaron podawaj posypany parmezanem i kilkoma płatkami soli z papryką cayenne.
Smacznego
truflowy makaron
truflowy makaron
  • opakowanie makaronu linguine z truflami (250 g)
  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 0,5 kg)
  • 6 borowików suszonych
  • 1 cebula obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek Olitalia
  • oliwa z oliwek z białą truflą
  • sól z truflami
  • świeżo starty parmezan
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • świeżo starty pieprz
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • płatki soli z papryką cayenne