Uwielbiam makarony. Trufle jeszcze bardziej. Truflowy makaron z polędwiczką wieprzową i suszonymi borowikami to naprawdę pyszne połączenie. W moim przepisie użyłam również oliwy z oliwek z białą truflą i soli z truflami. Cudowne danie.
Truflowy makaron z polędwiczką wieprzową i borowikami
Przyrządzenie:
Makaron ugotuj al dente.
Grzyby zalej wrzątkiem.
Polędwiczkę oczyść z błon, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w plastry, a następnie na mniejsze kawałki. Usmaż na mocno rozgrzanej oliwie, mieszając cały czas, na dużym ogniu. Posól solą z truflami, dodaj pieprz i listki z gałązki rozmarynu. Gdy mięso będzie gotowe – wyłóż na talerz.
Na patelnię po polędwiczce wlej oliwę i podgrzej. Dodaj cebulę i czosnek i smaż chwilę. Wlej wino i gotuj aż odparuje. Dodaj odcedzone i pokrojone w kostkę grzyby (nie wylewaj zalewy). Dopraw do smaku i smaż około 5 minut, cały czas mieszając.
Wlej wywar z grzybów i dodaj śmietanę. Zamieszaj i dodaj odcedzony makaron. Dolej łyżkę oliwy z oliwek z truflami i zamieszaj dokładnie.
Makaron podawaj posypany parmezanem i kilkoma płatkami soli z papryką cayenne.
Smacznego