Kiełbaski chorizo z makaronem

Kiełbaski chorizo z makaronem

Trochę już ochłonęłam po weekendzie pełnym wrażeń. Muszę jednak przyznać, że im większą kulinarną wiedzę zdobywam tym większe czuję zapotrzebowanie i niedosyt..

Z jednej strony myślę sobie, że już tyle wiem, ale z drugiej uświadamiam sobie, że wiem tak niewiele… tyle nauki przede mną. I nie myślcie sobie, że jakoś mnie to przytłacza, wręcz przeciwnie, chciałabym mieć możliwości i mnóstwo czasu aby rozwijać się i udoskonalać w sztuce gotowania. Wierzę, że moje samozaparcie będzie na tyle silne, że stanie się tak kiedyś, że będę doskonałym kucharzem. TO jest właśnie moje największe marzenie (zawodowe rzecz jasna).
Zastanawiałam się czy w ogóle dzielić się z Wami daniem, które dzisiaj przygotowałam. Przyrządziłam je z różności, które miałam akurat w lodówce. Nie wiem jaka to kuchnia – trochę hiszpańska, włoska, grecka, z orientalnymi przyprawami, taki misz -masz, a wyszedł bardzo dobry. Dlatego jest jednak tutaj. Zapraszam na mini kiełbaski chorizo z makaronem, szpinakiem, cieciorką i różnymi pysznościami.

kiełbaski chorizo z makaronem
Kiełbaski chorizo z makaronem i warzywami

Kiełbaski chorizo z makaronem

Przyrządzenie:

Makaron ugotuj al dente.
Na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekaną cebulę, pokrojony w plasterki czosnek oraz drobno pokrojone papryczki chilli. Smaż około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Wrzuć mini kiełbaski chorizo i smaż aż nabiorą brązowego koloru.
Wlej wino i poczekaj aż odparuje. Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą. Wrzuć kapary, pokrojone w plasterki oliwki, pokrojoną w kostkę paprykę i papryczki piri – piri. Przypraw estragonem, kolendrą i dodaj łyżeczkę przyprawy sumak. Zamieszaj dokładnie i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.
Dodaj umyty i osuszony szpinak oraz cieciorkę i dopraw do smaku. Mieszaj aż szpinak zmniejszy swoją objętość i lekko się przysmaży.
Makaron polej gotowym sosem oraz posyp pokruszonym serem feta. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj.

Smacznego

kiełbaski chorizo z makaronem
Kiełbaski chorizo z makaronem i warzywami
  • 50 dag mini kiełbasek chorizo
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • papryczka chilli zielona
  • papryczka chilli czerwona
  • papryka czerwona
  • 6 papryczek piri – piri
  • duża łyżka kaparów
  • pomidory w puszce (całe lub krojone)
  • około 10 zielonych oliwek
  • świeże liście szpinaku (150 g)
  • 3/4 cieciorki z puszki (400 g)
  • suszona kolendra
  • suszony estragon
  • 2 szczypty przyprawy sumak
  • makaron (jaki chcesz, ja dzisiaj miałam koła:))
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ser feta