Makaron ryżowy z krewetkami z woka
Makaron ryżowy i krewetki z woka to danie, które przyrządziłam w sobotę na obiad.
Opisuję Wam je dzisiaj, bo weekend chciałam spędzić z rodziną możliwie jak najbardziej intensywnie. Od wczoraj wieczora nie ma mnie w domu, cały tydzień spędzę bez dzieci i męża. Biorę udział w 5-dniowym szkoleniu kulinarnym w Akademii Kurta Schellera. Dzisiaj był pierwszy dzień i było cudownie! Jestem bardzo szczęśliwa..!, ale dokładnie opiszę Wam całe warsztaty w weekend – będzie oddzielna zakładka o Akademii.
Tymczasem zapraszam na szybkie, pyszne danie z krewetkami, makaronem ryżowym, z brzoskwinią i papryczką chilli…
Makaron ryżowy z krewetkami z woka
Przyrządzenie:
Rozmrożone krewetki zamarynuj w soku z limonki, ząbkach czosnku pokrojonych w plasterki, sosie sojowym oraz ostrygowym i pieprzu.
W woku rozgrzej olej. Na bardzo dużym ogniu smaż odsączone z marynaty krewetki. Smaż krótko, intensywnie mieszając. Po 2 minutach wyjmij krewetki na talerz.
Do woka wrzuć pokrojoną w kostkę papryczkę chilli, dodaj kiełki, pędy bambusa, kukurydzę oraz pastę curry. Smaż mieszając cały czas. Wlej marynatę z krewetek oraz mleczko kokosowe.
W międzyczasie przygotuj makaron ryżowy.
Gdy w woku sos się trochę zredukuje, dodaj krewetki, pokrojoną w kostkę brzoskwinię oraz makaron. Wszystko razem dobrze zamieszaj. Dodaj posiekaną świeżą kolendrę (około 2 łyżki). Zamieszaj raz jeszcze i podawaj. Na talerzu posyp ponownie kolendrą.