Krem z białych szparagów z nutką truflową

Kolejną konsekwencją mojej dzisiejszej wizyty na targu jest przepyszna, zdrowa zupa krem z białych szparagów. Nie mogłam ich nie kupić, niedługo niestety skończy się sezon na te pyszne warzywa, a są cudowne w smaku. I musiałam coś „zamieszać” – dodałam kilka truflowych dodatków, co sprawiło, że powstała wyjątkowa kompozycja…

Krem z białych szparagów z nutką truflową

Przyrządzenie:
Szparagi umyj, złam i odrzuć końcówki. Pozostałe szparagi obierz obieraczką do warzyw. Pozostaw kilka końcówek do położenia później do zupy, ugotuj je na parze.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek z białą truflą. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij. Wlej wino białe i gotuj aż odparuje. Wrzuć pokrojonego w kostkę ziemniaka, posól solą z truflami i wlej bulion. Wrzuć szparagi. Gotuj około 10-15 minut, aby warzywa zmiękły. Wsyp pieprz i gałkę muszkatołową. Wciśnij sok z limonki.
Wszystko razem zmiksuj. Dolej koniak. Zamieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
Nalej zupę do miseczek. Połóż po kilka główek szparagów i skrop delikatnie oliwą z oliwek z białą truflą.

Smacznego

krem z białych szparagów
krem z białych szparagów
krem z białych szparagów

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 1,5 litra bulionu (ja miałam zamrożony, ale możecie użyć z kostki – warzywny bądź drobiowy)
  • 100 ml białego witrawnego wina
  • oliwa z oliwek z białą truflą
  • sok z 1/3 limonki
  • 30 ml koniaku
  • sól z truflami
  • świeżo zmielony pieprz
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej