Pożywna sałatka

Dzisiaj przedstawię Wam sałatkę, do której inspirację zaczerpnęłam z mojej dawnej podróży do Tunezji. Trochę podobna do tradycyjnego Tabbouleh. Wtedy, podobną sałatkę jadłam z kaszą bulgur, niestety dzisiaj nie mogłam jej znaleźć. Odpowiednia do tej sałatki będzie również kasza kuskus – ważne żeby była dość sypka po przyrządzeniu. Pewna byłam, że właśnie mam kuskus w domu – okazało się, że niestety nie. Użyłam zatem kaszy jęczmiennej, której nie polecam, bo za bardzo się klei. Smaku nie zepsuło mi to zupełnie, ale konsystencję i wygląd tak. A jak pewnie się domyślacie, na wyglądzie bardzo mi zależy, bo zdjęcia, które robię i Wam pokazuję muszą być ładne i zachęcać do jedzenia danej potrawy. Mam jednak nadzieję, że nie zrazicie się nie najlepszym (moim zdaniem) wyglądem dania. Zresztą, sądzę, że jak spojrzycie na składniki, które moja pożywna sałatka zawiera, sami stwierdzicie, że warto spróbować.

pożywna sałatka
Pożywna sałatka z kaszą jęczmienną

Pożywna sałatka z kaszą jęczmienną

Przyrządzenie:

Kaszę ugotować, odcedzić i wystudzić.

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Cebulę, papryczki chilli i czosnek drobno posiekać i również dorzucić. Oliwki przekroić na ćwiartki, zioła posiekać, dodać cukier, oliwę i razem zamieszać.

pożywna sałatka
Warzywa

Zetrzeć drobno skórkę z 1 pomarańczy i dodać do warzyw. Obie pomarańcze obrać, usunąć włókna i pestki i pokroić drobno. Sok powstały przy krojeniu również dodać do garnka.

Kaszę wrzucić do sałatki. Dodać pokrojne w kostkę awokado oraz fetę.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę podawać na liściach sałaty rzymskiej lub lodowej- najlepiej, żeby były na tyle twarde aby można było ich użyć jako łyżeczek lub tak duże aby można było zawijać w nie porcje sałatki.
Posypać uprażonymi płatkami migdałów.

Smacznego

  • 250g kaszy bulgur lub kuskus
  • 450g pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 awokado
  • 15 czarnych oliwek
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • świeża mięta
  • świeża kolendra
  • świeża bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomarańcze
  • oliwa z orzechów włoskich (można użyć oliwy z oliwek)
  • opakowanie sera feta
  • płatki migdałów
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru (może być biały)
  • liście sałaty lodowej bądź rzymskiej (myślę, że cykoria też by pasowała)