Zupa z pieczonej papryki z soczewicą

27 Mar 2018

Zupa z pieczonej papryki to bardzo pożywna i zdrowa propozycja na obiad. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Oprócz czerwonej pieczonej papryki drugim głównym składnikiem jest czerwona soczewica. Razem z pomidorami i sokiem z limonki tworzą pyszną i bogatą w smaku zupę. Całość idealnie smakuje z kaszą jęczmienną, chipsami z jarmużu, prażonymi pestkami słonecznika i kleksem z jogurtu naturalnego. Jeśli nie możesz jeść glutenu, kaszę zamień np. na jaglaną, a w przypadku uczulenia na laktozę zamień na jogurt bez laktozy. Zapraszam serdecznie!

zupa z pieczonej papryki

Zupa z pieczonej papryki z czerwoną soczewicą, kaszą jęczmienną i chipsami z jarmużu

Zupa z pieczonej papryki z czerwoną soczewicą, kaszą jęczmienną i chipsami z jarmużu

Przyrządzenie:

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.

Papryki czerwone umyj zimną wodą i wytnij gniazda nasienne z pestkami. Pokrój na mniejsze części, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją grzania góra – dół i piecz, aż papryki będą mocno rumiane, a skórka będzie łatwo odchodziła. Obierz ostudzone papryki.

Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż liście jarmużu. Skrop je oliwą z oliwek i solą. Obok jarmużu połóż także nieobrane ząbki czosnku. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz jarmuż, aż będzie lekko rumiany i chrupiący. Czosnek wyjmij wcześniej, tak po około 8 minutach.

W garnku rozgrzej bulion. Dodaj ugotowaną soczewicę, upieczoną paprykę, obrane pomidory, wyciśnij upieczone ząbki czosnku ze skórek i wlej sok z limonki. Całość zagotuj, zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.

Zupę z pieczonej papryki podawaj gorącą z ugotowaną kaszą jęczmienną, chipsami z jarmużu, pestkami słonecznika i jogurtem naturalnym.

Smacznego

zupa z pieczonej papryki

Zupa z pieczonej papryki z czerwoną soczewicą, kaszą jęczmienną i chipsami z jarmużu

zupa z pieczonej papryki

Zupa z pieczonej papryki z czerwoną soczewicą, kaszą jęczmienną i chipsami z jarmużu

zupa z pieczonej papryki

Zupa z pieczonej papryki z czerwoną soczewicą, kaszą jęczmienną i chipsami z jarmużu

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Zupa z pieczonej papryki z soczewicą
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Kasza z pieczonymi warzywami

Kasza z pieczonymi warzywami powstała w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Chciałam przygotować danie z kaszą, które będzie smakowało całej rodzinie. Delikatna kasza, pieczone lekkie warzywa, biały ser  i ziarna okazały się potrawą idealną dla nas. Udało mi się przemycić […]

Rosół dyniowy z kaszą manną

Dzisiejszy przepis to moja kolejna propozycja w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Mamy sezon dyniowy, robi się chłodniej, a na takie dni idealne są gorące zupy. Doskonałą rozgrzewającą zupą jak wiadomo jest rosół. Postanowiłam zatem przygotować rosół dyniowy. W dzieciństwie moja […]