Zupa krem z topinamburu

Uwielbiam topinambur. Bardzo lubię też przyrządzać i jeść przeróżne zupy kremy. Jest to także doskonała forma podania dzieciom warzyw. Moje dziewczynki (Staś tym razem nie miał ochoty na fotki), jak widać na zdjęciach, zainteresowały się potrawą. Zupa krem z topinamburu podbiła podniebienia całej naszej rodziny.Topinambur nie należy do tanich warzyw, dlatego niezbyt często przygotowuję tę zupę. Jednak ze względu na jego wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne warto czasem się na to warzywo skusić.

Topinambur zawiera inulinę, która działa korzystnie na funkcjonowanie i florę jelitową dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Inulina jest niezwykle cennym składnikiem w diecie cukrzyków i osób, które się odchudzają, ponieważ obniża indeks glikemiczny oraz kaloryczność wchłanianego pokarmu. Topinambur jest także źródłem witamin z grupy B oraz makro- i mikroelementów, między innymi wapnia, żelaza i potasu.

To by było na tyle, jeśli chodzi o lekcje zdrowego odżywiania. Zabieramy się do gotowania!

zupa krem z topinamburu

Zupa krem z topinamburu

Przyrządzenie:

Cebule szalotki obierz i posiekaj.

Por umyj, odetnij zieloną część, białą pokrój na mniejsze kawałki.

Orzeszki pistacjowe obierz z łupinek i lekko utłucz w moździerzu na mniejsze kawałki.

Umyj i obierz topinambur i ziemniaki. Odłóż 2 bulwy topinamburu. Resztę, razem z ziemniakami pokrój na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebule i smaż 2 minuty. Dodaj por i smaż całość, aż zmięknie.

Do garnka wrzuć topinambur i ziemniaki. Wymieszaj, smaż 1 minutę i zalej bulionem warzywnym. Wlej tyle, aby zakryć warzywa. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Jarmuż umyj i oderwij twarde łodygi. 2 bulwy topinamburu pokrój w cienkie plasterki nożem bądź używając mandoliny.

Jarmuż połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez kilka minut, aby stał się chrupki. Uważaj, aby go nie spalić. Odstaw na bok.

Plasterki topinamburu ułóż także na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż będą chrupkie. Wyjmij i odstaw na bok.

Gdy topinambur i ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zupę. Dopraw gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Dokładnie wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.

Zupę krem z topinambura podawaj z chipsem z jarmużu i topinamburu, posyp orzeszki pistacjowe i skrop oliwą z oliwek z białą truflą.

Smacznego

zupa krem z topinamburu

zupa krem z topinamburu

zupa krem z topinamburu

zupa krem z topinamburu

*Ta cudna miseczka do zupy pochodzi ze sklepu skandynawskie.pl