28 lip 2016
Makaron jest zawsze spoko i smakuje w każdej wersji. Tak jak Włosi lubię, gdy jest przygotowany z najprostszymi, ale wysokiej jakości składnikami. Dzisiejszy zapiekany makaron przyrządziłam z sosem ze świeżych, dojrzałych i pysznych pomidorów. Smażyłam je na maśle klarowanym z plasterkami czosnku. Do sosu dorzuciłam listki bazylii, aby był jeszcze smaczniejszy. Potem zapiekłam go z najlepszym serem mozzarella di bufala. Proste, ale jakże dobre danie.
Zapiekany makaron z pomidorami i serem mozzarella di bufala
Pomidory umyj i sparz wrzątkiem. Obierz ze skórek i wytnij szypułki z rdzeniem. Pokrój na mniejsze kawałki.
Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj plasterki czosnku i smaż przez 1 minutę. Dodaj pokrojone pomidory. Dopraw solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i duś pomidory przez około 15 minut. W międzyczasie mieszaj i rozgniataj pomidory szpatułką. Pod koniec dorzuć około 10 listków bazylii.
Makaron spaghetti ugotuj w osolonym wrzątku tak, aby był prawie al dente. Przełóż razem z odrobiną wody z gotowania do pomidorów na patelnię. Wymieszaj dokładnie wszystko razem i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Nastaw piekarnik na 220 stopni z funkcją grzania góra – dół.
Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Na górę połóż kawałki sera mozzarella do bufala.
Makaron spaghetti w sosie z pomidorów z serem mozzarella di bufala
Wstaw makaron do piekarnika i piecz, aż mozzarella się roztopi i zarumieni, około 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika do zapiekanki dodaj kilka listków świeżej bazylii.
Taka porcja powinna wystarczyć dla dwóch lub trzech osób. No chyba, że jesteś niesamowicie głodny, to zjesz ją całą sam 😉
Danie podawaj od razu, gorące.
Zapiekany makaron z pomidorami i serem mozzarella di bufala
Zapiekany makaron z pomidorami i serem mozzarella di bufala
Zapiekany makaron z pomidorami i serem mozzarella di bufala
Zapiekany makaron z pomidorami i serem mozzarella di bufala
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]