Smażone piersi kaczki

17 maja 2016

Jak w łatwy sposób przygotować zdrowy obiad, który każdemu będzie smakował? Jak przygotować piersi kaczki? W tym wpisie daję Wam odpowiedzi na te pytania. Przygotowanie piersi kaczki w ogóle nie jest trudne. Przyrządźcie je dokładnie tak jak w tym przepisie, a daję Wam gwarancję, że mięso będzie idealne – miękkie i soczyste w środku z chrupiącą skórką. Dodatki są bardzo proste – młode ziemniaki z koperkiem i młode pieczone marchewki, których smak jest świetny. Do kaczki podałam sos śliwkowy. Wiem, że to jeszcze nie sezon na śliwki, ale nie miałam wcześniej opracowanego planu działania i w trakcie gotowania przypomniałam sobie, że mam śliwki mrożone w zamrażalniku. Sos śliwkowy, jak wszystko w tym przepisie, jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zapraszam na smażone piersi kaczki – idealny przepis na rodzinny obiad.

smażone piersi kaczki

Smażone piersi kaczki

Smażone piersi kaczki

Przyrządzenie:

Młode ziemniaki wyszoruj szczoteczką i umyj zimną wodą. Ugotuj w osolonym wrzątku i odcedź.

Piersi kaczki umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. To jest szybki przepis, dlatego nie marynuję wcześniej mięsa. Przed smażeniem jedynie solimy kaczkę. Pamiętajcie, że musi mieś temperaturę pokojową.

Marchewki młode dokładnie szorujemy i myjemy zimną wodą. Jeśli są większe, jak moje, kroimy je wzdłuż na pół. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem arachidowym i posypujemy solą morską. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 190 stopni i pieczemy, aż będą mięciutkie. Trwa to około 20 minut.

Piersi kaczki połóż na rozgrzanej patelni od strony skóry. Smaż, aż się pięknie zarumieni. Przełóż na drugą stronę i smaż do chwili, aż także mięso nabierze złocistej barwy. Przełóż kaczkę skórą do góry do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na około 12 – 15 minut. W zależności od wielkości piersi. Moje były dość spore i piekłam je 12 minut. Po tym czasie przełóż mięso na deskę i daj mu odpocząć 7 minut.

Do rondelka wlej około 100 ml bulionu mięsnego. Podgrzej, włóż śliwki, wsyp cynamon, wrzuć goździki oraz dolej sok z cytryny i syrop daktylowy. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Gdy śliwki dobrze zmiękną, a płyn prawie w całości wyparuje – zmiksuj, a potem przeciśnij jeszcze przez gęste sitko. Powstanie gęsty gładki sos śliwkowy.

Smażone piersi kaczki pokrój w poprzek w plastry. Na talerzu połóż ugotowane młode ziemniaki i posyp pokrojonym koperkiem. Połóż upieczone marchewki oraz sos śliwkowy. Podaj od razu.

Smacznego

smażone piersi kaczki

Smażone piersi kaczki

smażone piersi kaczki

Smażone piersi kaczki



Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]