Smażone piersi kaczki

17 maja 2016

Jak w łatwy sposób przygotować zdrowy obiad, który każdemu będzie smakował? Jak przygotować piersi kaczki? W tym wpisie daję Wam odpowiedzi na te pytania. Przygotowanie piersi kaczki w ogóle nie jest trudne. Przyrządźcie je dokładnie tak jak w tym przepisie, a daję Wam gwarancję, że mięso będzie idealne – miękkie i soczyste w środku z chrupiącą skórką. Dodatki są bardzo proste – młode ziemniaki z koperkiem i młode pieczone marchewki, których smak jest świetny. Do kaczki podałam sos śliwkowy. Wiem, że to jeszcze nie sezon na śliwki, ale nie miałam wcześniej opracowanego planu działania i w trakcie gotowania przypomniałam sobie, że mam śliwki mrożone w zamrażalniku. Sos śliwkowy, jak wszystko w tym przepisie, jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zapraszam na smażone piersi kaczki – idealny przepis na rodzinny obiad.

smażone piersi kaczki

Smażone piersi kaczki

Smażone piersi kaczki

Przyrządzenie:

Młode ziemniaki wyszoruj szczoteczką i umyj zimną wodą. Ugotuj w osolonym wrzątku i odcedź.

Piersi kaczki umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. To jest szybki przepis, dlatego nie marynuję wcześniej mięsa. Przed smażeniem jedynie solimy kaczkę. Pamiętajcie, że musi mieś temperaturę pokojową.

Marchewki młode dokładnie szorujemy i myjemy zimną wodą. Jeśli są większe, jak moje, kroimy je wzdłuż na pół. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem arachidowym i posypujemy solą morską. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 190 stopni i pieczemy, aż będą mięciutkie. Trwa to około 20 minut.

Piersi kaczki połóż na rozgrzanej patelni od strony skóry. Smaż, aż się pięknie zarumieni. Przełóż na drugą stronę i smaż do chwili, aż także mięso nabierze złocistej barwy. Przełóż kaczkę skórą do góry do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na około 12 – 15 minut. W zależności od wielkości piersi. Moje były dość spore i piekłam je 12 minut. Po tym czasie przełóż mięso na deskę i daj mu odpocząć 7 minut.

Do rondelka wlej około 100 ml bulionu mięsnego. Podgrzej, włóż śliwki, wsyp cynamon, wrzuć goździki oraz dolej sok z cytryny i syrop daktylowy. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Gdy śliwki dobrze zmiękną, a płyn prawie w całości wyparuje – zmiksuj, a potem przeciśnij jeszcze przez gęste sitko. Powstanie gęsty gładki sos śliwkowy.

Smażone piersi kaczki pokrój w poprzek w plastry. Na talerzu połóż ugotowane młode ziemniaki i posyp pokrojonym koperkiem. Połóż upieczone marchewki oraz sos śliwkowy. Podaj od razu.

Smacznego

smażone piersi kaczki

Smażone piersi kaczki

smażone piersi kaczki

Smażone piersi kaczki



Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]

Kasza z pieczonymi warzywami

Kasza z pieczonymi warzywami powstała w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Chciałam przygotować danie z kaszą, które będzie smakowało całej rodzinie. Delikatna kasza, pieczone lekkie warzywa, biały ser  i ziarna okazały się potrawą idealną dla nas. Udało mi się przemycić […]