23 wrz 2014
Smażone mule z dwoma sosami – Złoto Hiszpanii i trzecie tapas!
Dzisiejsza potrawa to moje trzecie „podejście” do hiszpańskiego tapas, w związku z moim udziałem w konkursie „ZŁOTO HISZPANII Kulinarna biżuteria”. Organizatorami tego wspaniałego konkursu są właściciele sklepów i tapas barów ZŁOTO HISZPANII w Warszawie.
Tapas, które prezentuję Wam w tym poście jest naprawdę przepyszne. Wysokiej jakości składniki na pewno gwarantują sukces potrawie, co bez wątpienia stało się i tym razem. Wykorzystałam przepyszną hiszpańską oliwę z oliwek extra virgin, ocet winny z Rieslinga, wspaniałą sól i świeżutkie mule – to wszystko oczywiście zakupione w sklepie ZŁOTO HISZPANII.
Bardzo serdecznie zapraszam na mule obtoczone w polencie i usmażone w głębokim tłuszczu, podane z sosem aioli i sosem chili.
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Jeśli jesteście ze mną tutaj choć trochę to z pewnością wiecie, że moją największą miłością jedzeniową są owoce morza! Nie od dzisiaj wiadomo, że gdybym miała dostęp codziennie do świeżych ryb i owoców morza to mogłabym nie jeść nic innego. Świeżość i prostota w tym wypadku są najważniejsze. Uwielbiam kalmary w panierce z sosem aioli […]