Przepisy na kaczkę – O Kaczka! i kolacja idealna

30 Lis 2015

Uwielbiam mięso kaczki. Niestety nie jest ono zbyt popularne w Polsce. Wiele osób nie wie z jakimi smakami dobrze się komponuje, jak się ją powinno przyrządzać, wydaje się trudna w przygotowaniu. Postanowiłam przyłączyć się do kampanii „O kaczka!”, żeby pokazać Wam, że wcale tak nie jest. Przygotowałam kolację dla mojej rodziny i przyjaciół, której tematem przewodnim była oczywiście kaczka. Przedstawiam Wam dwa przepisy na kaczkę: wędzono/pieczone piersi kaczki na sałatce z selera i mango z pesto z kolendry oraz piersi kaczki w domowym sous vide z puree z palonego kalafiora, cykorią w miodzie i pomarańczy i sosem z czerwonego wina i malin. Na deser przygotowałam lody miodowe z koniakiem, ciastkiem owsianym i chutney’em ze śliwek. Projekt „O kaczka!” finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego Krajowej Rady Drobiarstwa.

Alkohole do potraw

Specjalnie na tą okazję, Atlantika przygotowała wina, które idealnie komponowały się z serwowanymi przeze mnie daniami. Dla osób, które lubią smak delikatnej szlachetnej szkockiej whisky, The Glenlivet Polska zaproponowała The Glenlivet Founder’s Reserve. Był to totalny strzał w dziesiątkę! Stół na kolacji wyglądał przepięknie dzięki sklep.altom.pl. Jak bez trudu zauważycie – to była kolacja idealna.

Zapraszam na moje propozycje na przepisy na kaczkę. Przygotujcie je w swoich domach, rozkoszujcie się smakiem mięsa kaczki i pokochajcie ją na zawsze 🙂

Przed kolacją, jako aperitif, Atlantika zaproponowała wino Moscatel Docil – 100% odmiany moscatel galego – szczepu o bardzo wyrazistym charakterze. Jest to świeże, młode wino, którego istotą jest kwasowość i obfity, kwiatowy bukiet właściwy tej odmianie. Wino ma przyjemną słodycz, która jednak nie pozbawia go charakteru.

moscatel docil

Przepisy na kaczkę

Wędzono/pieczone piersi kaczki na sałatce z selera i mango z pesto z kolendry

składniki (dla 12 osób):

  • 6 piersi kaczki
  • 2 średniej wielkości selery
  • 3 mango
  • 1 łyżeczka cukru

na marynatę:

  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 ząbki czosnku obrane i pokrojone w plasterki

na pesto z kolendry:

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 garści świeżej kolendry
  • 100 g startego sera parmezan
  • 1 duża garść uprażonych orzeszków pinii + trochę do posypania
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

przyrządzenie:

Umyte i osuszone piersi kaczki natrzyj wymieszanymi składnikami na marynatę. Wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Przed wędzeniem kaczki osusz ją ręcznikiem papierowym. Piersi kaczki wędzimy w wędzarni domowej. Można też to zrobić na grillu, jeszcze tego jednak sama nie robiłam. Spróbuję na wiosnę i napiszę Wam jak to zrobić 🙂 Piersi wędzimy przez około 1,5 godziny. Moje wędziłam przez 2 godziny, były pyszne, choć przyznaję, że 30 minut krócej byłoby idealnie. Po 2 godzinach były mięciutkie i delikatne. Fajnie uwędzone z zewnątrz i podpieczone w środku.

Seler i mango obierz i pokrój w kostkę. Seler ugotuj w osłodzonym wrzątku, aż będzie miękki. Odcedź i odstaw do ostudzenia. Mango wymieszaj z selerem.

W blenderze zmiksuj składniki na pesto z kolendry. 1 dużą łyżkę pesto dodaj do mango i selera i dokładnie wymieszaj.

Na talerzu ułóż porcję sałatki z mango i selera i kilka plasterków wędzonej piersi kaczki. Na górze polej pesto z kolendry, posyp prażonymi orzeszkami pinii i posyp posiekanymi listkami kolendry.

przepisy na kaczkę

Przepisy na kaczkę

przepisy na kaczkę

Przepisy na kaczkę

przepisy na kaczkę

Przepisy na kaczkę

Wino, które kosztowaliśmy do wędzonej piersi kaczki to Dão Meia Encosta. Szczepy: Touriga Nacional, Jaen, Alfrocheiro oraz Tinta Roriz. Wino w nowoczesnym, świeżym stylu. Niezwykle aromatyczne, dobrze zbudowane, owocowe i przyjemnie świeże, o zrównoważonej kwasowości. W finiszu pozostaje długi posmak owoców tropikalnych.

dao meia encosta

Piersi kaczki w domowym sous vide z puree z palonego kalafiora, cykorią w miodzie i pomarańczy i sosem z czerwonego wina i malin

składniki (na 12 osób):

  • 8 piersi kaczki

na marynatę:

  • sok z połowy pomarańczy
  • skórka z połowy pomarańczy pokrojona na mniejsze kawałki
  • kilka porwanych gałązek rozmarynu
  • 1 łyżeczka startego cynamonu
  • około 3 cm imbiru obranego i pokrojonego w plasterki
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 duża łyżka oleju rzepakowego

na puree z kalafiora:

  • 1 duża łyżka masła klarowanego
  • 1 duży kalafior
  • mleko 3,2%
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

cykorie miodowo – pomarańczowe:

  • 6 cykorii
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1 cytryny
  • sól

na sos winno – malinowy:

  • 2 opakowania malin mrożonych
  • 2 pokruszone ziarenka kardamonu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 mała laska cynamonu
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina

przyrządzenie:

Do przygotowania tej potrawy nie potrzebujesz urządzenia do sous vide. Niezbędny będzie jednak termometr kuchenny.

Dokładnie wymieszaj składniki na marynatę. Włóż umyte i osuszone piersi kaczki na co najmniej 12 godzin. Piersi zawiń dokładnie folią spożywczą wraz z przyprawami, a najlepiej włóż do specjalnych worków do gotowania sous vide i zamknij w maszynie. Nie posiadam w domu tego urządzenia, ale podjechałam do zaprzyjaźnionej restauracji, w której zrobiono to dla mnie 🙂

W dużym garnku podgrzej wodę do temperatury 60 stopni. Temperaturę sprawdź termometrem kuchennym. Włóż piersi kaczki w workach do sous vide. „Gotuj” piersi przez 1,5 godziny. Temperatura musi się utrzymywać cały czas na poziomie 60 stopni, dlatego sprawdzaj ją co jakiś czas.

Do rondelka wsyp mrożone maliny. Dodaj wszystkie przyprawy i cukier. Mieszaj i po chwili wlej wino. Duś na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien zredukować się i zmniejszyć około 4 razy. Przetrzyj przez sito i odstaw gęsty sos na bok.

Po 1,5 godziny wyjmij piersi kaczki z wody. Około 50 ml marynaty wlej do sosu malinowo – winnego i podgrzej. Piersi, tuż przed podaniem smaż na mocno rozgrzanej patelni od strony skóry, aż będzie chrupka i rumiana.

W garnku rozgrzej masło klarowane. Wrzuć umyte i osuszone różyczki kalafiora. Smaż kalafior mieszając, aż będzie lekko „podpalony”. Nabierze złocistobrązowej barwy, ale nie będzie spalony. Wlej mleko, posól i dodaj gałkę muszkatołową. Gotuj kalafior na średnim ogniu, aż będzie miękki. Odcedź i zmiksuj blenderem na puree. Ewentualnie dopraw do smaku. Odstaw na bok.

Cykorie umyj, odetnij końcówki i urwij zewnętrzne listki. Osusz ręcznikiem papierowym, przetnij na pół, wytnij gorzkie głąby i skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć cykorie. Smaż mieszając około 5 minut. Dodaj miód i smaż jeszcze 3 minuty. Wlej sok z pomarańczy i dopraw całość odrobiną soli. Duś jeszcze kilka minut i odstaw.

Na talerzu połóż porcję puree z kalafiora, a na nim pokrojone w plastry piersi kaczki. Polej je sosem malinowo – winnym. Obok połóż porcje cykorii.

przepisy na kaczkę

Przepisy na kaczkę

przepisy na kaczkę

Przepisy na kaczkę

Do dania głównego zaproponowano nam 2 wina:

Lua Nova. Szczepy: Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Amarela, Touriga Nacional oraz inne. Wino powstaje z owoców ponad 20 różnych odmian ze starych krzewów. Winogrona są fermentowane razem – częściowo w kadziach ze stali nierdzewnej, a częściowo w tradycyjnych granitowych lagares. To niezwykłe połączenie tradycji i nowoczesności. Efektem jest atrakcyjne wino: intensywnie pachnące ciemnymi owocami, z posmakiem jeżyn, malin, wschodnich przypraw oraz lukrecji.

Assobio Tinto. Szczepy: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca. Kolor rubinowy z fioletowymi refleksami. Wyczuwalny aromat wiśni oraz jeżyny i jagody w połączeniu z truskawką. Na podniebieniu wyczuwalne przyprawy i słodkie taniny. Wino o dobrej strukturze. Doskonale komponuje się z gulaszem, makaronami z mięsnym sosem, grzybami oraz twardymi, ostrymi serami.

lua nova

assobio

Na deser przygotowałam lody miodowe z koniakiem, ciastkiem owsianym oraz chutney’em śliwkowym. Podobny przepis napisałam już wcześniej na blogu. Zmianą jest dolanie koniaku do lodów, a zamiast musu z buraka tym razem zaproponowałam chutney ze śliwek. Spójrzcie na ten przepis i sami stwórzcie ulubioną dla Was kompozycję:

http://czosnekwpomidorach.pl/lody-miodowe/

Do deseru degustowaliśmy schłodzone Niepoort Porto Tawny. Szczepy: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão, Tinta Roriz oraz inne. Niepoort Tawny to wspaniałe wino wprowadzające odbiorców w fascynujący świat stylu tawny. Stosunkowo młode wino kupażowane z różnych roczników, każde nadające winu harmonii i złożoności, starzone w barrique. Ceglastoczerwona barwa z delikatnymi nutami orzechów włoskich, suszonych fig i daktyli. W ustach zharmonizowane z rześką owocowością, nutą dżemu gruszkowego, rodzynek, orzechów i soczystym finiszem.

lody miodowe

porto

The Glenlivet Founder’s Reserve okazała się doskonałą whisky, która idealnie komponowała się z przygotowanymi przeze mnie daniami. Ma aromaty owoców cytrusowych,  głównie pomarańczy. Do marynaty piersi kaczki oraz do cykorii w daniu głównym dodawałam właśnie pomarańcze, co sprawiło, że whisky to było strzałem w dziesiątkę! W smaku zawiera także nuty pomarańczy oraz gruszek, z lekkim posmakiem karmelizowanych jabłek – smaki, które bardzo lubią się z mięsem kaczki. Super!

the glenlivet

the glenlivet

Kolacja idealna była także ze względu na pięknie przygotowany stół. Zestaw obiadowy, który widzicie na zdjęciach to porcelana polska Maria Paulasztućce to także polska firma – komplet Julianna firmy Gerpol. Kieliszki pochodzą z kolekcji Novum, firmy Royal Leerdam. Wszystkie produkty możecie kupić w sklepie: sklep.altom.pl

kolacja idealna

Jak widzicie przepisy na kaczkę wcale nie są trudne w wykonaniu, a dają gwarancję udanego dania. Moja kolacja była idealna, za co wszystkim bardzo dziękuję 🙂

Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego

przepisy na kaczkę