Lody miodowe z musem i ciastkiem

4 Paź 2015

Czwarte, już ostatnie danie w konkursie z Poland at Expo Milano to gotowanie na słodko – deser. Przygotowałam lody miodowe z musem z buraków i konfitury z czarnego bzu i ciastkiem owsianym. Jestem z tej potrawy bardzo dumna, bo niezwykle mi się udała. Wydaje się skomplikowana, ale naprawdę łatwo się ją przygotowuje. Nie posiadam maszynki do lodów, bez niej także przyrządzicie ten deser. A polecam bardzo, bo jest wyjątkowy. Przepis ten znajduje się oczywiście także na stronie konkursowej Expo:

HTTPS://WWW.EXPO.GOV.PL/KSIAZKA_KUCHARSKA/262_LODY-MIODOWE-Z-CIASTKIEM-OWSIANYM-I-MUSEM-Z-BURAKA-I-KONFITURY-Z-CZARNEGO-BZU.HTML

lody miodowe

Lody miodowe z musem i ciastkiem

Lody miodowe z musem i ciastkiem

Sposób przygotowania:

Przygotuj lody miodowe. Żółtka utrzyj z cukrem trzcinowym na puszystą masę, jak kogel mogel. Dodaj miód spadziowy i mikserem lub trzepaczką połącz z jajkami.

Naczynie z jajkami i miodem postaw na garnku z gotującą się wodą (na średnim ogniu) i ubijaj masę trzepaczką około 4 minuty. Zdejmij z garnka. Ubijaj, aż przestygnie. Dodawaj po łyżce jogurtu greckiego cały czas ubijając masę trzepaczką. Odstaw.

Zimną śmietankę 36 % ubij na sztywno z cukrem pudrem. Cały czas ubijając, dolewaj powoli masę jajeczną. Całość przelej do naczynia (ja mam metalowe) i włóż do zamrażalnika. Zamroź masę, aż powstaną lody. W moim zamrażalniku tra to około 3 godziny. Możesz oczywiście użyć maszynki do lodów, wtedy potrwa to zdecydowanie krócej.

lody miodowe

lody miodowe

Orzechy włoskie upraż na suchej patelni i rozbij na mniejsze kawałki. Do miski wbij jajko i lekko roztrzep. Dodaj płatki owsiane, miód i orzechy. Wymieszaj masę dokładnie i odstaw na 10 minut, aż płatki trochę spęcznieją. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łyżką rozłóż 6 równych porcji i rozpłaszcz. Wstaw do piekarnika i piecz 12 – 15 minut.

ciastka owsiane

Kardamon i goździki utrzyj w moździerzu. Do garnuszka włóż buraczki, dodaj konfiturę z czarnego bzu, dolej sok z cytryny. Dodaj cynamon, kardamon i goździki. Całość gotuj na średnim ogniu mieszając, aż odparuje prawie w całości płyn. Masę buraczaną zmiksuj blenderem, następnie przetrzyj przez sito. Odstaw do ostygnięcia.

Na talerzu połóż mus z buraka i konfitury z czarnego bzu, po 2 kulki lodów miodowych i ciastko owsiane przełamane na pół. Każdą porcję posyp pyłkiem kwiatowym.

Smacznego

lody miodowe

lody miodowe

lody miodowe

lody miodowe



Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Piernik z marchewki

Jak wyglądają Wasze Święta Bożego Narodzenia? W moim domu Święta są zawsze rodzinne i wyjątkowe. Ten czas kojarzy mi się bardzo ciepło, mimo pogody zimowej. We wspomnieniach o Świętach mam obrazy, uczucia i oczywiście zapachy. Jakie? Zdecydowanie są to aromatyczne goździki, imbir, pomarańcza i pierniki! Z dziećmi co roku pieczemy pierniczki i wieszamy je na […]