Pożywna sałatka

21 lut 2013

Dzisiaj przedstawię Wam sałatkę, do której inspirację zaczerpnęłam z mojej dawnej podróży do Tunezji. Trochę podobna do tradycyjnego Tabbouleh. Wtedy, podobną sałatkę jadłam z kaszą bulgur, niestety dzisiaj nie mogłam jej znaleźć. Odpowiednia do tej sałatki będzie również kasza kuskus – ważne żeby była dość sypka po przyrządzeniu. Pewna byłam, że właśnie mam kuskus w domu – okazało się, że niestety nie. Użyłam zatem kaszy jęczmiennej, której nie polecam, bo za bardzo się klei. Smaku nie zepsuło mi to zupełnie, ale konsystencję i wygląd tak. A jak pewnie się domyślacie, na wyglądzie bardzo mi zależy, bo zdjęcia, które robię i Wam pokazuję muszą być ładne i zachęcać do jedzenia danej potrawy. Mam jednak nadzieję, że nie zrazicie się nie najlepszym (moim zdaniem) wyglądem dania. Zresztą, sądzę, że jak spojrzycie na składniki, które moja pożywna sałatka zawiera, sami stwierdzicie, że warto spróbować.

pożywna sałatka

Pożywna sałatka z kaszą jęczmienną

Pożywna sałatka z kaszą jęczmienną

Przyrządzenie:

Kaszę ugotować, odcedzić i wystudzić.

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Cebulę, papryczki chilli i czosnek drobno posiekać i również dorzucić. Oliwki przekroić na ćwiartki, zioła posiekać, dodać cukier, oliwę i razem zamieszać.

pożywna sałatka

Warzywa

Zetrzeć drobno skórkę z 1 pomarańczy i dodać do warzyw. Obie pomarańcze obrać, usunąć włókna i pestki i pokroić drobno. Sok powstały przy krojeniu również dodać do garnka.

Kaszę wrzucić do sałatki. Dodać pokrojne w kostkę awokado oraz fetę.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę podawać na liściach sałaty rzymskiej lub lodowej- najlepiej, żeby były na tyle twarde aby można było ich użyć jako łyżeczek lub tak duże aby można było zawijać w nie porcje sałatki.
Posypać uprażonymi płatkami migdałów.

Smacznego



Smażona gładzica w serowej panierce

Jak można w ciekawy sposób przygotować rybę z gatunku flądrowatych? Dzisiaj w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie po raz kolejny zmierzyłam się z gładzicą. Smażona gładzica w serowej chrupiącej panierce, zaserwowana na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami i ziołami – to moja propozycja na dzisiaj. Powstało pyszne i spójne danie, z którego, nie […]

Przepis na szprotki pieczone

W moich wcześniejszych postach pisałam o Projekcie Naturalnie Bałtyckie. Był turbot, teraz pora na przepis na szprotki. Nie bez powodu publikuję go dzisiaj, ponieważ dzień 21 listopada został ustanowiony Światowym Dniem Rybołówstwa. To święto zostało uchwalone, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić […]



[instagram-feed]