24 sty 2017
Makaron uwielbiam chyba w każdej postaci. Tym razem przygotowałam muszle makaronowe zapiekane z trzema serami i szpinakiem. Całość „pływa” w sosie pomidorowym z czosnkiem i ziołami. Banalne w wykonaniu, a pyszne włoskie danie. Każdy fan makaronów na pewno się w nim zakocha. Gwarantuję, że tak będzie, zapraszam do gotowania i życzę smacznego.
Muszle makaronowe zapiekane z trzema serami i szpinakiem w sosie pomidorowym
Muszle makaronowe ugotuj odrobinę krócej niż al dente w osolonym wrzątku. Do wody wlej odrobinę oleju, aby muszle po ugotowaniu nie posklejały. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.
Dwa ząbki czosnku obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i wrzuć czosnek. Smaż mieszając przez 30 sekund i dodaj umyte i osuszone liście szpinaku. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż szpinak się skurczy. Odstaw do ostygnięcia.
Obierz kolejne dwa ząbki czosnku i pokrój na mniejsze kawałeczki. W rondelku rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Wrzuć czosnek i smaż chwilę mieszając. Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą. Duś przez 10 minut na średnim ogniu i zmiksuj blenderem na sos. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj listki z gałązek oregano oraz porwane w rękach listki bazylii.
Ser mozzarella odsącz z zalewy i posiekaj na maleńkie kawałeczki. W misce wymieszaj z Parmezanem, serkiem ricotta oraz szpinakiem z patelni. Ewentualnie dopraw do smaku. Powstałym farszem nadziewaj muszle.
Sos pomidorowy wylej do naczynia żaroodpornego, w którym będziesz zapiekać muszle. Ułóż muszle każdą obok siebie.
Nastaw piekarnik na 210 stopni z funkcją grzania góra – dół. Wstaw naczynie z muszlami i piecz, aż się lekko zrumienią z góry.
Muszle makaronowe zapiekane z trzema serami i szpinakiem w sosie pomidorowym
Muszle makaronowe zapiekane z trzema serami i szpinakiem w sosie pomidorowym
Muszle makaronowe zapiekane z trzema serami i szpinakiem w sosie pomidorowym
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]