16 gru 2014
Dawno nie było moich ukochanych muli! Tym razem przygotowałam je jako hiszpańskie tapas – apetyczną zakąskę między posiłkami, ta idealnie pasuje także do białego wina. Mule zapiekane są bardzo proste w wykonaniu, a jest to na pewno danie wykwintne.
Gdzie kupić dobre mule? Zdecydowanie najlepsze są te pochodzące z Galicji – świeżutkie możecie nabyć w każdy czwartek w Złoto Hiszpanii.
Wyszoruj mule i wypłucz pod zimną wodą. Wyrzuć te, które mają połamane muszle i te, które po lekkim uderzeniu nożem, się nie zamkną.
Przełóż mule do głębokiej patelni. Wlej wino i włóż liść laurowy. Gotuj małże przez 5 minut, pod przykryciem, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Odcedź mule, wyrzuć te, które się nie otworzyły.
Wyrzuć jedną część muszli, małże pozostaw w drugiej.
Miękkie masło wymieszaj z bułką tartą, natką pietruszki, szczypiorem, czosnkiem, solą i pieprzem. Powstałą masą przykryj wszystkie małże (najłatwiej zrobisz to palcami).
Nastaw piekarnik na 240 stopni. Piecz mule przez 5 minut, aż będą ciepłe, a bułka tarta leciutko się zarumieni.
Mule zapiekane z masłem czosnkowym i bułką tartą podawaj od razu z cząstkami cytryny, aby skropić mule ich sokiem.
Smacznego bardzo.
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]