16 lip 2016
Zorientowałam się, że dawno na moim blogu nie było przepisu z kalmarami. Poprawiam się zatem i zapraszam na przepis na kalmary duszone. Przygotowałam je w bardzo prosty sposób, można powiedzieć, że danie robi się samo. Nie musisz mieć wielkich zdolności kulinarnych, aby ta potrawa Ci się udała. Możesz oczywiście użyć kalmarów mrożonych, jednak jeśli masz możliwość kupienia świeżych – wybierz takie. Świeże zawsze są smaczniejsze.
Kalmary duszone w pomidorach
Świeżego kalmara należy oczyścić. Ze środka wyjmij głowę z odnóżami i strunę grzbietową – coś przypominające plastikowy patyczek. Rękami zerwij skórę, bardzo łatwo powinna odejść. Tubę kalmara pokrój w krążki, odetnij także macki.
Szalotki i czosnek posiekaj.
Pomidory umyj, sparz, wytnij rdzeń i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij szalotki i dodaj czosnek. Po 30 sekundach dodaj kalmary. Smaż mieszając około 3 minuty. Wlej wino i duś, aż odparuje alkohol.
Dodaj pomidory i kapary. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nie sól za dużo, bo kapary są słone. Wlej sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie i przykryj patelnię. Duś kalmary przez około 1 godzinę, aż będą miękkie. Od czasu do czasu mieszaj sos.
Po tym czasie nałóż kalmary na talerze i posyp dużą ilością listków świeżej kolendry.
Kalmary duszone w pomidorach
Kalmary w winie i pomidorach
Kalmary duszone w pomidorach
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]