24 mar 2016
Uważam, że ryby są tak specyficzne i dobre w smaku, że nie potrzebują zbytniego kombinowania i dodatków. Czasem pokuszę się o bardziej wymyślne danie z rybą i przeważnie dochodzę do wniosku, że z nimi jest tak, że im prościej tym smaczniej. Tak też jest w przepisie, na który zapraszam Was w tym poście. Halibut smażony na maśle klarowanym, podany z sosem z pomidorków cherry, kaparów, czosnku, czarnych oliwek, soku z pomarańczy i dużej ilości świeżej kolendry i natki pietruszki. Pyszności! Obok podałam szpinak smażony z czosnkiem. I mamy pyszne, lekkie danie. Do ryby możecie ugotować jakąś kaszę. Zapraszam.
Halibut smażony
Filety halibuta umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odłóż na bok.
Pomidorki cherry umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój na połówki.
Kapary i oliwki czarne odcedź z zalewy.
Czosnek obierz i posiekaj.
Szpinak umyj zimną wodą i osusz.
Kolendrę oraz natkę pietruszki posiekaj grubo.
Pomarańczę oraz cytrynę sparz i wyciśnij z nich soki.
Na pierwszej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego. Dodaj 1 posiekany ząbek czosnku. Smaż chwilę i dodaj pomidorki cherry, oliwki i kapary. Wlej sok z pomarańczy i sok z cytryny. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i małą ilością soli (kapary i oliwki są słone). Zmniejsz ogień na średni i gotuj.
W tym czasie rozgrzej dwie kolejne patelnie i rozgrzej na nich masło klarowane.
Na jednej patelni podsmaż krótko czosnek i dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż „zwiędnie” i odstaw na bok.
Na drugiej patelni usmaż rybę. Smaż z dwóch stron po około 2 – 3 minuty, aż będzie jędrna i z wierzchu lekko rumiana.
Halibuta podawaj od razu i polej sosem z pomidorków cherry. Obok połóż szpinak.
Halibut smażony
Halibut smażony
Halibut smażony
Halibut smażony
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]