Filety z dorsza finger food

23 Sie 2017

Filety z dorsza finger food to mój pomysł na kolejny przepis z rybą w roli głównej. Finger food to małe przekąski, które można jeść rękami. To idealny pomysł na przyjęcia „stojące”, kiedy niezbyt wygodnie je się widelcem i nożem. Takie zakąski jemy dosłownie palcami bądź nabijamy na wykałaczki.

Poniższą potrawę przygotujecie szybciutko i bardzo prosto. Jestem przekonana, że Wasi goście będą pozytywnie zaskoczeni smakiem tak przyrządzonej ryby. Fileciki z dorsza smażone w sosie musztardowym z ziołami możecie podać gorące, ale równie pysznie będą smakowały na zimno. Jeśli chcecie możecie przygotować do nich dip ziołowy, pomidorowy, czosnkowy bądź np. serowy.

Takie małe fileciki to także świetny pomysł na przygotowanie ryby dla dzieci. Moje dzieci często chętniej jedzą cokolwiek, gdy kroje im na mniejsze części, bądź robię z kanapek tzw. wagoniki. Małe rybki bez ości będą strzałem w dziesiątkę.

Filety z dorsza finger food

Filety z dorsza finger food

Filety z dorsza finger food

Przyrządzenie:

Filety z dorsza pokrój na mniejsze około 4 – 6 cm prostokątne kawałki.
Posiekaj fileciki anchois.
Zmiksuj posiekane fileciki anchois z musztardą, natką pietruszki, oregano, żółtkami i szczyptą soli i pieprzu. Dolej sok z cytryny i stopniowo dolewaj oliwę z oliwek. Powinien wyjść sos o konsystnecji podobnej do majonezu.
Filety z dorsza przełóż do głębokiego naczynia, rozłóż je na płasko. Polej nimi sos musztardowy i wstaw na jedną godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki pozostaw rybę na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie rozgrzej masło klarowane na patelni. Kawałki dorsza obtocz w mące i smaż z dwóch stron po około 3 minuty. Po usmażeniu przekładaj rybki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Fileciki podaj posypane posiekaną natką pietruszki i odrobiną soli. Obok połóż cząstki cytryny do ewentualnego skropienia ryby sokiem.

Smacznego

filety z dorsza finger food

Filety z dorsza smażone w musztardzie i ziołach

filety z dorsza finger food

Filety z dorsza smażone w musztardzie i ziołach

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Filety z dorsza finger food
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na śniadanie to idealnie trafiliście. Zapraszam Was na frittatę. To danie włoskie, które składa się z jajek i różnych dodatków – może być ser, wędlina, warzywa. Co tylko przyjdzie nam do głowy. Ta potrawa podobna jest do omletu czy hiszpańskiej tortilli (która zawiera oczywiście ziemniaki). Frittata po włosku to znaczy „smażone” i […]

Jajka pieczone z pomidorami i papryką

Co niebanalnego przygotować na śniadanie? Mam dla Was idealną propozycję. Jajka pieczone z salsą z pomidorów i papryki z hiszpańską kiełbasą chorizo. Jeśli chcesz poczuć ich wyjątkowy smak to musisz poświęcić tej potrawie maksymalnie 30 minut. Może się wydawać, że to długo, ale uwierzcie mi, że bardzo warto. Ten przepis to głównie połączenie smaków hiszpańskich […]