6 paź 2016
Tradycyjny makaron Carbonara przyrządzałam kiedyś bardzo często, bo bardzo z moim mężem go lubimy. Nie ukrywam też, że w związku z tym byłam „parę” kilo cięższa. Nie da się ukryć, że nie jest to danie fit. W związku z tym do potrawy, którą proponuję Wam w tym wpisie użyłam śmietany 12%, a nie 30% i totalnie pozbyłam się tłuszczu z kiełbasy – w podstawowej wersji jest boczek i razem z nim tłuszczyk. „Wychudzona” Carbonara z chorizo z dodatkiem świeżego oregano i orzeszków pinii to świetna alternatywa powszechnej Carbonary.
Ps. Sprawdźcie jakie chorizo kupujecie – są wersje lżejsze i bardzo ostre. Wybierzcie takie jakie lubicie najbardziej, bo np. ostre chorizo bywa bardzo ostre, dla niektórych nie do zjedzenia.
Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.
Kiełbasę chorizo pokrój na mniejsze kawałki.
Czosnek posiekaj.
Ser Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
W misce trzepaczką lub widelcem wymieszaj Parmezan ze śmietaną, jajkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Rozgrzej patelnię. Dodaj kawałki kiełbasy chorizo i smaż, aż będzie rumiana. Zdejmij kiełbasę na ręcznik papierowy, a powstały tłuszcz wylej.
Makaron penne ugotuj w osolonym wrzątku prawie al dente.
W czasie gotowania makaronu ponownie rozgrzej patelnię po chorizo i wrzuć czosnek. Po 30 sekundach dodaj kiełbasę i smaż razem chwilę. Prosto z garnka z wodą przełóż makaron penne na patelnię i wymieszaj z chorizo i czosnkiem.
Zdejmij patelnię z ognia i wlej wymieszany Parmezan ze śmietaną i innymi dodatkami. Dokładnie wymieszaj z kiełbasą. Sos powinien stać się gładki i delikatny. Nie może się ściąć, dlatego już nie podgrzewaj.
Na koniec dodaj posiekane listki oregano.
Na talerzu połóż porcję penne Carbonara. Posyp listkami oregano i uprażonymi orzeszkami pinii.
Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]
Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]