Carbonara z chorizo

6 Paź 2016

Tradycyjny makaron Carbonara przyrządzałam kiedyś bardzo często, bo bardzo z moim mężem go lubimy. Nie ukrywam też, że w związku z tym byłam „parę” kilo cięższa. Nie da się ukryć, że nie jest to danie fit. W związku z tym do potrawy, którą proponuję Wam w tym wpisie użyłam śmietany 12%, a nie 30% i totalnie pozbyłam się tłuszczu z kiełbasy – w podstawowej wersji jest boczek i razem z nim tłuszczyk. „Wychudzona” Carbonara z chorizo z dodatkiem świeżego oregano i orzeszków pinii to świetna alternatywa powszechnej Carbonary.

Ps. Sprawdźcie jakie chorizo kupujecie – są wersje lżejsze i bardzo ostre. Wybierzcie takie jakie lubicie najbardziej, bo np. ostre chorizo bywa bardzo ostre, dla niektórych nie do zjedzenia.

carbonara z chorizo

Makaron carbonara z chorizo, oregano i orzeszkami pinii

Makaron carbonara z chorizo, oregano i orzeszkami pinii

Przyrządzenie:

Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.

Kiełbasę chorizo pokrój na mniejsze kawałki.

Czosnek posiekaj.

Ser Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.

W misce trzepaczką lub widelcem wymieszaj Parmezan ze śmietaną, jajkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Rozgrzej patelnię. Dodaj kawałki kiełbasy chorizo i smaż, aż będzie rumiana. Zdejmij kiełbasę na ręcznik papierowy, a powstały tłuszcz wylej.

Makaron penne ugotuj w osolonym wrzątku prawie al dente.

W czasie gotowania makaronu ponownie rozgrzej patelnię po chorizo i wrzuć czosnek. Po 30 sekundach dodaj kiełbasę i smaż razem chwilę. Prosto z garnka z wodą przełóż makaron penne na patelnię i wymieszaj z chorizo i czosnkiem.

Zdejmij patelnię z ognia i wlej wymieszany Parmezan ze śmietaną i innymi dodatkami. Dokładnie wymieszaj z kiełbasą. Sos powinien stać się gładki i delikatny. Nie może się ściąć, dlatego już nie podgrzewaj.

Na koniec dodaj posiekane listki oregano.

Na talerzu połóż porcję penne Carbonara. Posyp listkami oregano i uprażonymi orzeszkami pinii.

Smacznego

Carbonara z chorizo

Makaron carbonara z chorizo, oregano i orzeszkami pinii

Carbonara z chorizo

Makaron carbonara z chorizo, oregano i orzeszkami pinii

Carbonara z chorizo

Makaron carbonara z chorizo, oregano i orzeszkami pinii

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Makaron carbonara z chorizo, oregano i orzeszkami pinii
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)


Japchae i warsztaty ze Smaczna Korea

Miałam niedawno niebywałą przyjemność wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z kuchnią koreańską. Nie mogłam doczekać się tego wydarzenia, ponieważ bardzo lubię azjatyckie smaki, a kuchni koreańskiej nie znałam za dobrze. Wiedziałam jedynie tyle, że jest zdrowa i pyszna. Lekcję gotowania poprowadziła Inessa Kim, którą znałam ze względu na jej uczestnictwo w polskim programie Top Chef. […]

Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z  białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie. […]