27 wrz 2016
Ostatniego dnia sierpnia Akademia Smaku Sokołów zorganizowała warsztaty dla mam i dzieci. Prowadziła je Daria Ładocha oraz szef kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko.
Spędziliśmy wspaniały dzień w pięknym miejscu. Z Darią Ładochą porozmawiałyśmy o odżywaniu dzieci, z innymi mamami podzieliłyśmy się swoimi doświadczeniami w tym zakresie. Organizatorzy zapewnili dzieciom wiele rozrywek, bo oprócz gotowania oczywiście mogły się pobawić i rysować. Jak im się podobało zobaczcie w poniższym filmie. Jest piękny.
Akademia Smaku Sokołów
Rysowanie
Gotowanie
Rysowanie
Ogródek
Ogródek
Zabawa
Pasztet Sokołów Naturrino
Składniki (miseczka pasty):
2 szklanki ugotowanej, białej fasoli – może być z puszki
50 g orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
1 łyżka pasty tahini
15 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
pęczek zielonej pietruszki
szczypta wędzonej papryki w przyprawie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Dodaj kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Udekoruj kroplą oliwy, kilkoma orzechami oraz listkami pietruszki.
Pasta z białej fasoli
Pasztet Sokołów Naturrino
Składniki (miseczka pasty):
200 g pomidorów w oliwie
100 g orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
cały pęczek liści mięty
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj oleju z pomidorów suszonych.
Pasta z suszonych pomidorów
Składniki:
6 dużych kolorowych papryk
1 czerwona cebula
1/2 łyżeczki cynamonu
15 dużych śliwek
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
500 g mielonej wołowiny Sokołów
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w przyprawie
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie
1/2 łyżeczki soli
3 litry wywaru
Przygotowanie:
Papryki pokrój oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę. Zagotuj bulion i dodaj papryki wraz z cebulą i gotuj pod przykryciem około 12 minut. Śliwki przekrój na pół i usuń pestkę. W rondelku rozgrzej olej kokosowy i rozpuść cukier trzcinowy z dodatkiem cynamonu. Dodaj śliwki i duś około 15 minut ciągle mieszając. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj mięso wołowe i paprykę słodką oraz wędzoną w przyprawie oraz sól i pieprz. Podsmażaj aż mięso będzie chrupiące. Gdy papryki ugotują się w bulionie zmiksuj je na gładki krem. Dodaj soli oraz pieprzu. Nalej zupę do miski i udekoruj śliwkami oraz mięsem.
Zupa krem z pieczonej papryki
Składniki (duża micha):
1 opakowanie chipsów wieprzowych Sokołów
2 x ogórek zielony
2 x awokado
1 granat
opakowanie rukoli
1/2 sałaty lodowej
3 x upieczony burak pokrojony na mniejsze kawałki (dowolnie)
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cynamonu
szczypta cukru trzcinowego
sok z połowy cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
garść kolendry
kilka kropel oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Do miski wrzuć pokrojonego w kostkę lub plasterki ogórka, awokado w łódeczki, dodaj pestki granatu oraz buraki, sałatę i rukolę. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt naturalny z cukrem i cytryną oraz dodaj posiekaną kolendrę. Sałatkę polej przygotowanym dressingiem. Na koniec dodaj chipsy mięsne.
Sałatka z chipsami mięsnymi. Akademia Smaku Sokołów
Składniki na 4 porcje:
400 g polędwicy wołowej Sokołów cienko pokrojonej na plasterki
3 pomidory pokrojone w łódeczki
1/2 szklanki orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni
1 duża czerwona cebula drobno pokrojona
1 żółta papryka pokrojona w słupki
pół pęczka szczypiorku pokrojonego na 1,5-centymetrowe kawałki
2 ząbki czosnku drobno posiekane
szczypta soli
3 łyżki sosu sojowego
garść kolendry do przybrania
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka oleju do smażenia
Do podania ryż jaśminowy dla każdej osoby
Przygotowanie:
Podgrzej olej w woku i podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj mięso i chwilę podsmażaj, aż będzie gotowe. Dodaj paprykę, pomidory oraz szczypiorek. Chwilę podsmażaj. Dopraw sosem sojowym, solą, limonką i cukrem trzcinowym. Dokładnie wymieszaj. Dodaj orzechy nerkowca. Przełóż na talerz i udekoruj świeżą kolendrą.
Polędwica wołowa z warzywami
Bardzo dziękujemy organizatorom za zaproszenie i mam nadzieję, że do szybkiego zobaczenia!
*Zdjęcia we wpisie są autorstwa organizatora spotkania
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]