Zupa krem z pomidorów

Dzisiaj pozostaję w egzotycznym klimacie i tak jak wczoraj, danie z przyprawą curry. Szybka, pyszna zupa krem z pomidorów z przyprawą curry, cynamonem i kolendrą. Doskonale smakuje również jako chłodnik – polecam.

zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów z curry

Zupa krem z pomidorów z curry

Przyrządzenie:

Na rozgrzanej oliwie z oliwek, w garnku, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i papryczkę chilli (bez pestek). Chwilę razem smaż na średnim ogniu często mieszając. Dodaj obrane i pokrojone jabłko, pomidory z puszki, cynamon i curry. Zamieszaj i gotuj razem około 20 minut na wolnym ogniu. Dolej mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i gotuj razem około 5 minut. Zmiksuj zupę.
Podawaj z uprażonymi orzeszkami pinii i posiekanymi listkami kolendry. Zupę możesz zjeść ze świeżym pieczywem.

Smacznego

zupa krem z pomidorów
Krem z pomidorów z curry