Zupa krem z białych szparagów i pasty z homara

28 Lip 2014

Niedawno w sklepie internetowym kupiłam masło/pastę z homara. Nabyłam ją z ciekawości, nie wiedziałam do czego będę mogła ją wykorzystać. Postanowiłam przygotować zupę krem z białych szparagów, ale nie standardową. Zależało mi na tym, aby zupa była oryginalna w smaku. Właśnie do szparagów dodałam zakupioną pastę z homara. Zupa wyszła przepyszna! Do niej idealnie wkomponowały się także prażone orzeszki pinii i listki świeżej kolendry. Zupę zmiksowałam blenderem Braun MQ 535 – polecam Wam ten produkt, to idealny kuchenny pomocnik. Zupa krem z białych szparagów jest błyskawiczna w przygotowaniu, a jej smak jest zupełnie niebanalny.

zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów i pasty z homara

Przyrządzenie:
Szparagi umyj, obierz i odetnij twarde końcówki. Pokrój na mniejsze części. Odetnij główki i ugotuj je na parze – będą idealne do podania w zupie.
Do gotującego się bulionu warzywnego włóż resztę szparagów i ugotuj do miękkości. Dodaj pastę z homara, gotuj 5 minut i zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę krem z białych szparagów podawaj z główkami szparagów, uprażonymi orzeszkami pinii i listkami świeżej kolendry.
Smacznego!

zupa krem z białych szparagów
zupa krem z białych szparagów
zupa krem z białych szparagów
zupa krem z białych szparagów