Żeberka BBQ

26 Lip 2016

Dobrze przyrządzone żeberka wieprzowe lubi chyba każdy. Miękkie, soczyste i delikatne mięso, które doskonale odchodzi od kości. Ważne jest, aby odpowiednio długo je marynować i także dość długo piec. Spotkałam się z przepisami na żeberka, w których należy je przed pieczeniem gotować. Uważam, że nie jest to dobry pomysł – cało dobro, które jest w mięsie zostanie w ten sposób w wodzie lub bulionie, w którym było gotowane. Spróbujcie tej metody, a nie zawiedziecie się. Pyszne żeberka bbq smakują każdemu miłośnikowi mięsa.

żeberka bbq

Żeberka bbq

Żeberka BBQ

Przyrządzenie:

Żeberka dokładnie umyj zimną wodą i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki z kostką. Połącz wszystkie składniki marynaty i zanurz w niej żeberka. Dokładnie obtocz w marynacie. Odstaw żeberka na noc do lodówki.

Drugiego dnia żeberka wyjmij z lodówki 30 minut przed przygotowaniem. Wyjmij z marynaty i lekko osusz. Nie wylewaj marynaty. Rozgrzej patelnię i usmaż żeberka z dwóch stron, aż się zarumienią.

Nastaw piekarnik na 150 stopni. Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego z przykrywką i zalej marynatą. Piecz przez dwie godziny, od czasu do czasu polewając żeberka powstałym sosem.

Przygotuj marynatę bbq. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. W rondelku rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i podsmaż, aż się lekko zarumieni. Dodaj czosnek i po 30 sekundach dolej ocet z czerwonego wina, wrzącą wodę oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj dokładnie. Dodaj cukier, miód, musztardę, wlej sok pomarańczowy, sos Tabasco i sos Worcestershire. Dodaj wędzoną słodką paprykę, sól i pieprz. Raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj sos na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Żeberka wyjmij z piekarnika. Posmaruj sosem bbq i połóż na ruszcie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz żeberka, aż się lekko zarumienią.

Podawaj od razu maczając w sosie bbq. Do żeberek idealnie pasują chrupiące frytki albo świeży chleb.

Smacznego

żeberka bbq

Żeberka bbq

żeberka bbq

Żeberka bbq

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Żeberka BBQ
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 14 Review(s)


Dorsz pieczony z szałwią

Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz  Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]

Szproty na ostro

Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]



[instagram-feed]