Toskański chlebek i hummus z kolendrą

1 Sie 2013

Toskański chlebek i hummus z kolendrą

Zachciało mi się pasty hummus. A jak hummus to koniecznie z pysznym chlebkiem. Jeśli pyszny chlebek to najlepiej własnego wypieku. I tak powstało połączenie chlebka toskańskiego (celowo jest bez dodatku soli) z libańskim hummusem, do którego dodałam świeżą kolendrę. Przepyszne. Zjadłam dużo, no cóż.

Toskański chlebek i hummus z kolendrą

Przyrządzenie:

Biga to rodzaj zaczynu, który przyrządza się we Włoszech. Świeżą biga, w przeciwieństwie do zakwasu, wyrabia się codziennie, po czym odstawia się na co najwyżej 24 godziny aby sfermentowała.
Aby przygotować ten zaczyn wlej wodę do miski. Dodaj drożdże i dokładnie zamieszaj aż się rozpuszczą. Mąkę podgrzej chwilę w kuchence mikrofalowej, jej podgrzanie przyspiesza aktywność drożdży. Przemieszaj ją palcami – powinna być ciepła w dotyku. Nie może być gorąca, bo może zabić drożdże. Gdy będzie gotowa, stopniowo dodawaj ją do wody z drożdżami, aż otrzymasz gładkie i rzadkie ciasto. Przelej je do plastikowego pojemnika i zamkij szczelnie pokrywką. Odstaw w ciepłe miejsce na nie dłużej niż 24 godziny.
Drugiego dnia przelej biga do dużej miski i, cały czas mieszając, wlewaj ciepłą wodę. Dodawaj podgrzaną mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne.
Na obsypaną mąką stolicę wyłóż ciasto i wyrabiaj je przez 10 minut. Jest dosyć kleiste dlatego posypuj ręce mąką dość często. Posypuj ręce, a nie ciasto albo stolnicę aby nie zmieniać proporcji składników chlebka. Uformuj kulę z ciasta, obróć je na obsypaną mąką stolnicę i rozciągnij aby utworzyć kształt owalny. Obróć na drugą stronę i natnij wierzch ciasta ostrym nożem. Przykryj dużą miską i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Piekarnik nastaw na 200C. Na dnie postaw naczynie wypełnione wodą. Chleb piecz 35 – 40 minut. Będzie gotowy gdy po stukaniu w spód zacznie wydawać pusty odgłos.

Smacznego

Składniki na hummus z kolendrą:

  • 25 dag ciecierzycy
  • 3 łyżki pasty Tahini
  • sok z połowy cytryny
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • świeża kolendra
  • woda

Przygotowanie:

Ciecierzycę namocz w wodzie przez noc. Po tym czasie ugotuj ją w osolonej wodzie aż będzie miękka.
Po wystudzeniu i odsączeniu dodaj do niej pastę Tahini, czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz i wodę – tyle ile potrzeba aby pasta nie była zbyt gęsta. Zmiksuj wszystko razem. Dodaj posiekaną świeżą kolendrę. Zamieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
Idealnie smakuje z chlebkiem toskańskim.

Smacznego

Toskański chlebek
Toskański chlebek


Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]