Tort Pawłowej (Pavlova)

17 lip 2013

Tort Pawłowej (Pavlova)

Odpoczynek w Węgorzewie już się skończył i trzeba było wrócić do „normalności” i dzieci przede wszystkim. 3 dni to może wydawać się krótko, ale dla nas to był czas nieoceniony i cudowny. Da się odpocząć i „naładować baterie”, choć jasne jest, że przydałoby się więcej. Piszę tak, choć prawda jest taka, że obydwoje z mężem bardzo już tęskniliśmy za naszymi „czosneczkami” i chcieliśmy już do nich wrócić i przytulać najmocniej. Po powrocie trzeba oczywiście nadrobić zaległości kulinarne. Poranna wizyta na targu i pomysł aby przygotować tort Pawłowej (Pavlova) z truskawkami i jagodami. Toż to przecież ostatnie dni truskawek, warto skosztować je godnie.

tort pawłowej

Tort Pawłowej (Pavlova)

Przyrządzenie:
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, nie przerywając ubijania. Pod koniec dodaj wodę i ocet.
Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i lekko natrzyj masłem spód i brzegi.
Do tortownicy wyłóż masę z białek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piecz 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę grzania do 100 stopni i susz bezę 3 – 4 godziny, aż wierzch stwardnieje a spód łatwo „odejdzie” od papieru do pieczenia.
Ubij zimną śmietankę, dodaj do niej likier i sok z llimonki. Zamieszaj dokładnie i wyłóż masę na bezę. Układaj umyte, wysuszone i przekrojone na pół truskawki, a następnie jagody.
Wierzch udekoruj listkami mięty, posyp wszystko cukrem pudrem i startą skórką z limonki.
Możesz użyć podwójnej porcji składników i zrobić 2 rzędy tortu.
Smacznego
tort pawłowej


Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]




[instagram-feed]