Tom Kha Gai – pikantna zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym według Kurta Schellera

2 Sie 2013

Mam w głowie tyle przepisów, że nie wyobrażam sobie czy kiedykolwiek zdołałabym się nimi wszystkimi z Wami podzielić. Codziennie uczę się czegoś nowego, a w związku z doświadczeniem, które zdobywam coraz więcej pomysłów w mojej głowie powstaje. Są też przepisy, takie jak Kurta Schellera, których nauczyłam się na warsztatach i do których będę czasem wracać i Wam je opisywać.
Dzisiaj jest to bardzo prosta w przygotowaniu i przepyszna zupa tajska. Na warsztatach przygotowywaliśmy ją z kurczakiem, ja dzisiaj zaprezentuję Tom Kha Gai z krewetkami. Obie wersje są naprawdę wyjątkowo dobre. Przyrządzenie nie zajmuje więcej niż 10 minut.

Tom Kha Gai

Zupa z krewetkami według Kurta Schellera

Zupa Tom Kha Gai według Kurta Schellera

Przyrządzenie:

Jeśli krewetki były mrożone, po rozmrożeniu usuń ogonki i opłucz je pod zimną wodą.
Podgrzej wywar i dodaj pastę Tom Kha. Po chwili dodaj mleko kokosowe oraz resztę składników, z wyjątkiem krewetek (bądź pokrojonego w paseczki mięsa kurczaka), które należy wrzucić na sam koniec. Gotuj około 5 minut. Dorzuć krewetki i gotuj jeszcze 3 minuty.
Podawaj posypaną świeżą kolendrą.

Smacznego

Tom Kha Gai

Zupa Tom Kha Gai według Kurta Schellera

Tom Kha Gai

Zupa Tom Kha Gai według Kurta Schellera



Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Owoce morza w zdrowej panierce

Jeśli jesteście ze mną tutaj choć trochę to z pewnością wiecie, że moją największą miłością jedzeniową są owoce morza! Nie od dzisiaj wiadomo, że gdybym miała dostęp codziennie do świeżych ryb i owoców morza to mogłabym nie jeść nic innego. Świeżość i prostota w tym wypadku są najważniejsze. Uwielbiam kalmary w panierce z sosem aioli […]