Tarta cytrynowa na migdałowym spodzie

16 Kwi 2015

Tarta cytrynowa, którą Wam tutaj prezentuję to prawdziwe mistrzostwo świata! Podbiła serca całej mojej rodziny i zniknęła w oka mgnieniu. Mam już w głowie pomysły na różne jej wariacje. Na pewno je także poznacie. Teraz czytajcie uważnie, zapisujcie składniki, pędźcie do sklepu na zakupy i pieczcie ze mną tą cudowną tartę cytrynową.

tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa na migdałowym spodzie

Przyrządzenie:

Połącz ze sobą składniki na ciasto, jak najkrócej ugniatając – możesz to zrobić w robocie kuchennym. Uformuj kulę, zwiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyjmij ciasto, ugnieć chwilę i rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozłóż w formie do pieczenia dokładnie. Widelcem nakłuj spód. Na wierzch połóż folię aluminiową i wysyp na nią groch bądź ryż.

Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut. Wysyp groch lub ryż, zdejmij folię i wstaw tartę do piekarnika ponownie. Piecz, aż się ładnie przyrumieni.

tarta cytrynowa

Do miski zetrzyj skórkę z jednej cytryny. Ze wszystkich cytryn wyciśnij sok i także wlej do miski. Dodaj jajka, żółtka, cukier i mąkę i wszystko zmiksuj. Przelej do rondelka i podgrzewaj mieszając. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2 – 3 minuty, cały czas mieszając, aby krem się nie zważył. Zdejmij z ognia i mieszając dodawaj kawałeczki masła. Wlej olej i wszystko dokładnie wymieszaj.

Wlej krem cytrynowy na tartę. Odstaw do ostygnięcia. Wstaw tartę do lodówki na noc.

tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa doskonale smakuje z pyszną kawą albo ulubioną herbatą. Możesz udekorować ją plasterkami cytryny i migdałami albo bitą śmietaną.

Smacznego

tarta cytrynowa

tarta cytrynowa

tarta cytrynowa

 

tarta cytrynowa



Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Piernik z marchewki

Jak wyglądają Wasze Święta Bożego Narodzenia? W moim domu Święta są zawsze rodzinne i wyjątkowe. Ten czas kojarzy mi się bardzo ciepło, mimo pogody zimowej. We wspomnieniach o Świętach mam obrazy, uczucia i oczywiście zapachy. Jakie? Zdecydowanie są to aromatyczne goździki, imbir, pomarańcza i pierniki! Z dziećmi co roku pieczemy pierniczki i wieszamy je na […]